Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Văd europenii ”lumina” în tunelul vaccinării?

thierry_breton.png

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Va reuși oare, Europa, să iasă foarte curând din impasul vaccinal și astfel să dea impulsul așteptat pentru refacerea economiei?

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton pariază pe asta. Conform unei declarații făcute la o emisiune realizată de RTL-Le Figaro-LCI și preluate de Agenția France Presse, "lumina de la capătul tunelului", este aproape, în pofida celui de-al treilea val al pandemiei . Și aceasta, grație accelerării producției de doze.

"Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19. Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a atinge imunitatea colectivă la jumătatea lunii iulie", a spus comisarul european.

Acesta a cerut câteva săptămâni de răbdare, "pentru a limita propagarea virusului şi pentru ca vaccinarea să poată avansa vizibil.

"Acum ştim că este posibil să facem acest lucru în plan industrial”, a subliniat comisarul.

După cum relatează presa europeană, fabrica de ser Halix din localitatea olandeză Leiden a primit mult așteptata aprobare de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

De câteva săptămâni, uzina produce deja vaccinuri AstraZeneca.

Așa cum relatează Deutsche Welle, solicitarea pentru certificarea fabricii a fost depusă cu întârziere de către reprezentanţii concernului britanico-suedez. De ce , nimeni nu au putut explica exact.

Acum însă, dozele produse la Leiden vor fi livrate imediat.

Toate aceste evoluții vin după ce Uniunea Europeană a pus piciorul în prag, în contextul întârzierilor în livrările de vaccinuri AstraZeneca față de contractul asumat.

În contextul pornirii fabricii olandeze, comisara pentru Sănătate Stella Kyriakides a declarat că vaccinul produs în această fabrică, ce urmează a fi livrat în zilele următoare va fi parte a obligaţiilor contractuale şi a promisiunilor făcute de AstraZeneca cetăţenilor din Europa".

Iar în interviul acordat confraților francezi, comisarul Breton a reiterat poziţia Comisiei în ceea ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, în contextul diferendului cu Marea Britanie, afirmând că atâta timp cât compania farmaceutică nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de UE, tot ce va fi produs pe teritoriul european va rămâne pentru uzul europenilor.

Ne amintim, problema a fost că, în timp ce dozele fabricate în Europa au mers la export conform contractelor, Marea Britanie a păstrat pentru ea tot ce se producea în fabricile de pe teritoriul său.

După cum notează France Presse, UE suspectează că firma suedezo-britanică a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar.

Dar, desigur, pentru succesul vaccinării în următoarele luni, nu doar impasul industrial trebuie depășit. Europenii își mențin încă o doză serioasă de neîncredere în vaccinul Astra Zeneca după suspendarea imunizărilor operată de mai multe state, în urma unor suspiciuni neconfirmate că vaccinarea ar putea cauza formarea unor cheaguri de sânge.

Iar aceasta se adaugă unor reticențe deja existente ale unei bune părți a populației europene în privința vaccinării în general. Totuși, semnalul dat de comisarul european pentru comerț rămâne unul care merită remarcat.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 martie 2021