
Politică
Sofia a destructurat o celulă de spionaj rusească din care faceau parte militari bulgari
spionaj.jpg

Publicația www.mediapool.bg analizează scandalul de spionaj care a zguduit recent Bulgaria. Șase persoane au fost arestate pentru spionaj pentru Rusia, în detrimentul Bulgariei.
„Grupul de spioni a fost creat de un fost cadru de înalt nivel al serviciilor de informații militare bulgărești, pe care anchetatorii bulgari l-au denumit Rezidentul. Numele lui este Ivan Iliev, a cărui soție, cu pașaport rusesc, făcea parte din același grup. (Șeful celulei, n.r.) a studiat la Agenția Centrală de Informații din fosta Uniune Sovietică. El ar fi încercat să scape, dar a fost reținut în apropierea ambasadei rusești la Sofia”, a transmis procurorul general bulgar, Ivan Geshev.
Ceilalți patru deținuți sunt actuali și foști militari care au ocupat diferite funcții în sistem. Potrivit presei bulgare, unul dintre ei este chiar directorul serviciului de informații secrete din parlamentul bulgar, Lyubomir Medarov.
Ambasada Rusiei la Sofia a publicat un comunicat de presă pe pagina de Facebook, la doar câteva ore după conferința de presă susținută de parchetul bulgar ăn care se precizează: „În circumstanțele agravării situției internaționale, sunt evidente încercările neîncetate de a afecta dialogul ruso-bulgar și, încă o dată, se încearce demonizarea țării noastre.”
Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat de presă prin care anunță că urmărește îndeaproape cazul spionilor ruși deținuți în Bulgaria. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a postat pe Twitter: „Bulgaria este țară prietenă, un aliat NATO și un partener. Urmărim îndeaproape ancheta bulgară asupra unui presupus inel de spionaj rus. Statele Unite sprijină cu tărie suveranitatea Bulgariei și sprijină bulgarii împotriva acestor activități rău intenționate pe teritoriul lor".
Și Marea Britanie și-a anunțat sprijinul față de Bulgaria în abordarea acestei „activități rău intenționate” comise de către Rusia.
Un start up croat a lansat o aplicație cu joburi pentru studenți
DING.jobs este o aplicație croată care rezolvă problema integrării studenților sau tinerilor absolvenți pe piața muncii, aflăm din publicația www.nacional.hr. Aceasta „reunește toate ofertele de locuri de muncă pentru studenți și începători și le publică într-un singur loc.
CV-urile clasice au fost înlocuite cu un profil modern, scrisorile de intenție au fost transformate în chaturi și DING garantează că fiecare student va primi un răspuns la cererea sa. În mai puțin de două luni, peste 1.700 de studenți s-au înscris în aplicația web. Aceasta poate fi descarcata acum de pe Google Play și Apple Store.”
Ideea au avut-o doi colegi de la un centru de formare studențească în urma unui studiu. „Știam că situația ocupării forței de muncă a studenților nu este grozavă, dar rezultatele ne-au surprins totuși.
Până la 83% dintre studenți nu cred că facultățile la care învață îi pregătesc pentru ceea ce îi așteaptă pe piața muncii; 90% dintre studenți nu au deschis aplicația LinkedIn în ultimul an și 100% au spus că nimeni nu a răspuns cel puțin o dată atunci când și-au trimis candidatura pentru o slujbă,” a declarat Tomislav Krišto, cofondator al aplicației.
DING.jobs a fost cofinanțată de Uniunea Europeană și Fondul European de Dezvoltare Regională.
Regizoare sârboaică în timp ce teatrele sunt închise: teatrul este ideea unei lumi mai bune
Publicația nova.rs scrie despre teatru cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii care a avut loc recent, publicând o scrisoare a regizoarei Anja Susa, profesoară de regie la Universitatea din Stockholm. Aceasta a vorbit despre rolul teatrului într-o lume în care teatrele sunt închise din cauza pandemiei de Covid 19.
„Imaginați-vă că această nenorocire va trece într-o zi, iar când va trece, imaginați-vă că îi veți îmbrățișa, fericiți și zâmbitori, pe cei care sunt acolo, lângă voi, indiferent dacă îi cunoașteți sau nu. Imaginați-vă că îi veți întâlni.
Imaginați-vă întâlnindu-vă și prin gânduri fericite, precum credința că este posibil să faceți ceva bun pentru cineva, care va transmite această bunătate altcuiva, iar ea va merge și mai departe până când dispare ultimul gând rău care produce acțiuni negative.
Imaginați-vă că fiecare persoană din fiecare parte a lumii are aceleași valori și că valoarile lor nu au nimic de-a face cu economia - ci numai și numai cu umanitatea. (...)Imaginați-vă că faceți parte dintr-o orchestră umană mare, bine antrenată, care cântă cea mai frumoasă muzică ce se aude în spațiu. Deschideți ochii. Tocmai ați vizitat teatrul. Puteți oricând să vă întoarceți în el. Teatrul nu este un loc, teatrul este ideea unei lumi mai bune,” a scris regizoarea.
Cum a ajuns un personaj pentru copii nord-macedonean vedetă în Scandinavia
Foto: pressingtv.mk
Publicația www.fakulteti.mk a făcut un interviu cu producătorul serialului pentru copii, Zoki Poki, un mare succes în Macedonia, dar și pe plan internațional, drepturile sale fiind achiziționate de Norvegia și Suedia.
Zoki Poki este un personaj clasic al literaturii nord-macedonene, adus la viață în 1963 de scriitoarea Olivera Nikolova. Lectura este obligatorie în programa școlară.
Deși producătorul pregătește un nou sezon, vestea proastă, scriu jurnaliștii de la www.fakulteti.mk, este că televiziunile din Macedonia de Nord, nu sunt interesate de continuarea serialului.
Iată ce spune producătorul Robert Naskov despre Zoki Poki. „Este un serial de familie. Am vrut ca micuții să petreacă timp de calitate cu părinții lor în fața ecranului și să discute subiectele tratate în episod. De asemenea, am introdus elemente nostalgice pentru ca părinții să se întoarcă în timp și să le poată povesti micuților despre copilăria lor. (...)
Este minunat să îndeplinești standardele scandinave ale unui serial bun pentru copi. Acest tip de program face parte din sistemul de educație scandinav, este cel mai bun din lume. Zoki Poki are succes deoarece tratează subiecte universale, valori oarecum uitate și probleme care fac parte din viața copiilor din întreaga lume”.
Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Ranguelov Petar, Bulgaria
Lucija Meznaric, Croația
Isidora Zdravkovska, Macedonia de Nord
Valentina Tulovic, Serbia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei