Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul despre protestele împotriva restricțiilor: Îi înțeleg pe oameni că au obosit după un an de pandemie

citu_guvern.jpg

1 iunie, este data la care va incepe „revenirea la normalitate” , anunta premierul Florin Citu.
1 iunie, este data la care va incepe „revenirea la normalitate” , anunta premierul Florin Citu.
Sursa imaginii: 
gov.ro

Oamenii pot să protesteze cât timp nu încalcă legislaţia. Îi înţeleg pe români că după un an de pandemie au obosit, spune premierul după ce nopatea trecută mii de persoane, multă fără mască, au protestat în marfile orașe ale țării împotriva noilor restricții impuse de guvern pentru limitarea răspândirii epidemiei de covid. "E nevoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului şi pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare", a declarat Florin Cîţu. 

Premierul Florin Cîţu a afirmat că oamenii pot protesta atât timp cât nu încalcă legislaţia, precizând că îi înţelege pe români că au obosit după un an de pandemie şi că este gata să se aşeze la masă cu oricine vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă, transmite News.ro.

Florin Cîţu a declarat, luni, că a văzut în spaţiul public, în special de la PSD, mesaje confuze. "Pe de o parte, acum câteva luni de zile spuneau că suntem prea relaxaţi şi spuneau că România este singura ţara din Uniunea Europeană relaxată, acum vin şi spun că impunem restricţii. Eu sunt pregătit să ascult şi opinia specialiştilor, specialiştii nu au culoare politică. Lupta pentru sănătatea românilor nu are culoare politică, dar decât să dăm mesaje confuze şi politice în această perioadă e momentul să stăm toţi la masă, specialiştii, şi să vedem care sunt cele mai bune măsuri pentru sănătatea românilor”, a afirmat Florin Cîţu. 
 
El a fost întrebat despre protestele de duminică seara din mai multe oraşe, în care manifestanţii nu au purtat mască de protecţie. "Oamenii pot să protesteze atâta timp cât nu încalcă legislaţia în vigoare. Dreptul de a avea o opinie în România rămâne, avem opinii diferite, pentru mine foarte important este să continue campania de vaccinare, este foarte important să găsim cele mai bune măsuri pentru a-i ajuta pe români. Ştiţi foarte bine, situaţia din spitale este foarte... sunt spitale foarte aglomerate, de aceea luăm aceste măsuri. În acest moment pe acest lucru mă concentrez. Oamenii trebuie să respecte lege, toţi trebuie să respectăm legea”, a explicat Florin Cîţu. 
 
El a mai afirmat că îi înţelege pe români că au obosit după un an de pandemie. "Îi înţeleg pe români că după un an au obosit, toţi am obosit, ne luptăm cu pandemia de un an de zile şi am făcut toate eforturile. Am comandat doze de vaccin mai multe decât aveam nevoie pentru a ne asigura că dacă este nevoie şi anul viitor vom avea acest vaccin. Dacă nu este nevoie, vom putea să exportăm. Adică trebuie să ajutăm şi populaţia din jurul României, nu este de ajuns să vaccinăm cetăţenii României dacă vrem să scăpăm de pandemie. Vom face toate eforturile şi sunt gata să stau la masă cu orice vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă dificilă”, a transmis premierul Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîţu a mai declarat afirmat că va creşte capacitatea de vaccinare pentru a se ajunge la 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi pentru că, în aprilie, România va avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin. "(...) dacă acest calendar de livrare a vaccinurilor se păstrează vom putea vorbi de vaccinarea a 10 milioane de cetăţeni în luna august, în loc de luna septembrie. Dar totul depinde de noi, să putem şi să mergem să ne vaccinăm", a susţinut el.

"E o oboseală după un an de zile, (...) dar e nevoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului şi pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare", a declarat Florin Cîţu, luni, într-o conferinţă de presă.