Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: noi gropi comune ies la iveală după retragerea trupelor lui Khalifa Haftar

libia.png

Groapă comună descoperită la Tarhouna, Libia, 10 martie 2021
Sursa imaginii: 
France24

Locuitorii din Tarhoona continuă să-și numere morții. La zece luni de la retragerea forțelor loiale generalului Khalifa Haftar din acest oraș situat la 80 km la est de Tripoli, sunt descoperite în continuare morminte comune, unde au fost îngropați mulți locuitori, victime ale mâniei ucigătoare a Frăției al-Kani. Aceasta a stăpânit orașul cinci ani, timp în care a domnit teroarea.

Armata Națională Libaneză (ANL), condusă de mareșalul Khalifa Haftar a pus stăpânire pe Tarhoona la data de 4 aprilie 2019. Mareșalul care visa să preia controlul întregii țări, a folosit orașul drept bază de rezervă pentru a pregăti atacul împotriva capitalei Tripoli. La 5 iunie 2020, forțele loiale Guvernului de uniune națională (GNA) au preluat controlul asupra orașului.

Dar orașul trăia deja sub regimul terorii încă din 2014. Frații al-Kani îi răpeau, torturau, omorau și îi înlăturau pe toți cei care li s-au împotrivit. Omnipotentă, miliția „controla toate aspectele vieții”, transmite Human Rights Watch. Potrivit autorităților publice responsabile cu căutarea și identificarea persoanelor dispărute, cel puțin 338 de locuitori din Tarhoona au fost dați dispăruți.

Din 2019, miliția și-a unit forțele cu trupele mareșalului Haftar, însă nu s-a putut opune recuceririi orașului de către forțele loiale GNA, în iunie 2020. De atunci, autoritățile au început să descopere mormintele comune.

Contactat de către echipa Les Observateurs, președintele asociației victimelor din Tarhoona, Abdelhakim Abou Naama, afirmă că au fost descoperite 43 de morminte comune până în prezent. Din cele 200 de cadavre exhumate, doar 50 au fost identificate și returnate rudelor.

Frații al-Kani, Mohammed Khalifa, liderul, Abdelkhaleq, Mouammar și Abdulrahim au fugit. Cel de-al cincilea frate, Muhsen, a fost omorât în septembrie 2019.

Mohamed Jaaca, în vârstă de 31 de ani, locuiește în Sidi El Saïd, un sat de lângă Tarhoona și încă își caută cei șapte veri dispăruți:

„Această miliție răpea și omora oameni aproape fără motiv”

Cei șapte veri ai mei au dispărut, dar încă sperăm să îi găsim în viață. Cei șapte au fost răpiți din casa lor, pe data de 19 noiembrie 2019, spre miezul nopții. Miliția le-a luat mașinile și banii. Se zvonește că au fost duși într-o închisoare din orașul al-Qadia. Nu știm motivul exact al răpirii lor. Această miliție răpea și omora pentru orice mărunțiș.

Unul dintre ei se numește Rabi Ali Khalifa, suntem foarte apropiați, ca niște frați.

Cadavre sunt găsite aproape în fiecare săptămână. Pe 24 martie, membrii familiei unui prieten foarte apropiat, Abdelkrim, au fost găsiți într-un mormânt comun. Miliția fraților al-Kani i-a acuzat că ar fi furnizat informații guvernului de la Tripoli în legătura cu poziția forțelor lui Haftar în Tarhoona. Prietenul meu Abdelkrim, tatăl său și cei doi frați ai săi și au fost înmormântați pe 26 martie”.

De obicei, victimele sunt identificate de către familiile lor. Cadavrele sunt transportate la morga spitalului universitar din Tripoli. De asemenea, există o cameră în care se găsesc lucrurile personale ale victimelor, haine, bijuterii ce permit familiilor să îi identifice.

Spitalul apelează și la analizele ADN pentru a identifica victimele, dar această practică nu este generalizată.

Mormintele comune au fost descoperite datorită mărturiilor locuitorilor și ale supraviețuitorilor. Majoritatea mormintelor au fost descoperite într-un câmp pustiu, într-o zonă numită Machrou Al Rabt, la aproximativ zece km de Tarhoona.

Printre cadavrele găsite, se numără și femei și copii. În ianuarie, doisprezece membri ai familiei M’dich, dintre care două femei, au fost îngropați de către rudele lor.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul France24