Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu a sesizat CC pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului

maia_cc.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului și ulterior organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Sandu a avut luni consultări cu deputații și grupurile parlamentare, așa cum prevede legislația, privind situația politică din țară. Anunțul șefului statului vine după ce Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

”Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului. Legislativul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, declara șeful statului, Maia Sandu.

În opinia președintelui moldovean, Parlamentul lucrează contra cetățenilor.”Acest Parlament nu poate rezolva problemele oamenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor. Și în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent. Oamenii nu au nevoie de deputați care vor să se salveze pe ei înșiși. Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara”, mai spune Maia Sandu.

Totodată, președintele afirmă că ”alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră. Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența Curții Constituționale de a constata aceste circumstanțe. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a conchis Maia Sandu, președintele R.Moldova. 

Igor Dodon:”Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie”

De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon, susține că socialiștii nu vor admite organizarea anticipatelor.”Constatăm că pe Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de câteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate. În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate. Vom înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărâri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani”, afirmă liderul socialiștilor.

În același timp, Dodon afirmă că PSRM va face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie. ”Noi considerăm că alegerile anticipate sunt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300-400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile (la moment avem vaccinați doar cca 37 mii)”. ”Dacă Maia Sandu e gata să provoace prin anticipate o catastrofă morală și umanitară și să tripleze numărul de oameni care vor muri zilnic în plină campanie electorală, noi nu suntem de acord cu astfel de acțiuni cinice din partea președintelui, care este gata să supună unui risc iminent viața oamenilor, din ambiții personale și de partid”, menționează Igor Dodon, liderul PSRM.