Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul de interne: Amenzi de 800 000 de lei în urma protestelor violente de ieri

lucian_bode_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Lucian Bode

În ultimele 24 de ore, au fost aplicate 1.200 de amenzi în valoare de circa 800.000 lei persoanelor care au participat la protestele de luni seara, a anunțat marți Ministrul de Interne, Lucian Bode.

Într-un mesaj postat astăzi pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, Bode susţine că protestele din ultima vreme sunt expresia dreptului la liberă exprimare, însă consideră că acesta a fost înţeles greşit de cei care se manifestă violent.

"Toleranţă ZERO faţă de orice ABATERE de la LEGE! Vreau să subliniez că în România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţie. A fost plătit cu sânge la Revoluţia din '89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greşit înţeles de către cei care au ales să se exprime violent.

Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităţilor şi implicit ale majorităţii românilor responsabili. În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul 'liberei exprimări', să pună în pericol viaţa şi sănătatea celorlalţi. În aceste situaţii, nu avem nimic de negociat!", a transmis Bode.

"Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă nu este România responsabilă! România responsabilă înseamnă mult mai mult decât a striga nemulţumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde şi agresând forţele de ordine.

România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie şi respect faţă de cei apropiaţi şi sănătatea lor. Forţele de ordine sunt de mai bine de un an în prima linie în lupta pe care o ducem împreună pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Vă asigur că aceştia nu vor tolera niciun fel de abateri şi vor aplica cu fermitate legea.

Doar în acest fel avem garanţia că vom reveni la viaţa normală pe care ne-o dorim cu toţii", mai scrie în mesajul său Lucian Bode.

Luni seara, în 70 localităţi din ţară au avut loc proteste împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

În Bucureşti, protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine, 188 de participanţi fiind ridicaţi de jandarmi şi poliţişti şi duşi la audieri.