Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Un fost deținut politic este premier în Kosovo

albin_kurti.jpg

Albin Kurti este noul premier al Kosovo
Image source: 
Facebook / Albin Kurti

Revista presei Europa Plus

- Parlamentul din Kosovo a investit un nou guvern al cărui prim ministru este fostul deținut politic sub regimul iugoslav, Albin Kurti. Acesta acuză politicienii de până acum că au risipit primii ani de independență ai țării.

- Autoritățile de la Sarajevo sunt incapabile să cumpere vaccinuri, dând vina pe lacune legislativ

- Datele Eurostat arată că, în ciuda restricțiilor de călătorie, mii de albanezi au depus cereri de azil in Uniunea Europeană și Elveția anul trecut.

Parlamentul de la Pristina l-a investit pe Albin Kurti în funcția de premier, aflăm dintr-un articol publicat de www.dw.com în limba albaneză. Acesta conduce o mișcare reformistă de stânga,  denumită Vetevendosje, adică Autodeterminare.

Vetevendosje a început ca platformă anticorupție care acuza elitele tradiționale că au risipit primii ani de independență din Kosovo prin corupție și administrare defectuoasă.

Partidul a terminat pe primul loc la ultimele două runde de alegeri, dar de fiecare dată, restul forțelor politice s-au unit, iar Vetevendosje nu a putut forma guvernul.

De data aceasta, partidul lui Kurti a câștigat peste 50% din voturi și a putut forma guvernul de unul singur. Economia și justiția sunt prioritățile noului executiv de la Pristina.

„Nu există nicio îndoială că pandemia rămâne principala provocare. Fără a pierde timp, împreună cu noul ministru al sănătății, vom lansa un plan pentru a pune sub control COVID-19 cu măsuri care vor reduce numărul de cazuri noi și vor elimina pandemia. În termen de un an, ne propunem să vaccinăm 60% din populație, suficient cât să începem treptat să revenim la normal,” a spus Kurti.

„În ceea ce privește dialogul cu Serbia, Kurti a declarat că va introduce acțiuni legale la Curtea Internațională de Justiție împotriva genocidului comis de Serbia (în Kosovo, n.r.)”

Potrivit a lui Kurti, direcția Kosovo este clară: alianța cu Statele Unite ale Americii și cooperarea transatlantică.

 

5 mii de albanezi au cerut azil în UE și Elveția anul trecut

„În ciuda suspendării transportului aerian de la mijlocul lunii martie 2020, albanezii au găsit soluții de a fugi în Europa, cerând azil,” comentează  www.gazeta-shqip.com, care citează date europene.

Potrivit Eurostat, „cetățenii albanezi au depus mai mult de 5 mii de de cereri de azil în țările Uniunii Europene și Elveția. Spre deosebire de anul precedent, cererile au scăzut cu aproximativ 70%, din cauza restricțiilor pandemiei.”

„Datorită unor mai bune condiții sociale acordate imigranților, Franța rămâne statul preferat de albanezii solicitanți de azil. Aceștia au depus anul trecut, aproximativ 2.000 de cereri de azil.”

Grecia este a doua țară către care se îndreaptă albanezii care caută azil, o mie de persoane depunând aici, anul trecut, cereri de azil. Urmează  Germania cu 16% din totalul cererilor, Italia cu 9% și Belgia cu 5,3%.

Eurostat raportează că, în 2020, 416.600 de solicitanți de azil au solicitat protecție internațională în țările UE, în scădere cu 34% față de 2019.

Sirienii, afganii, venezuelenii și columbienii au constituit cea mai mare parte a solicitanților de azi în UE, reprezentând 40% în 2020.

 

Bosnia nu găsește soluții legislative interne să cumpere vaccinuri anti Covid 19

„De luni de zile, autoritățile din Bosnia și Herțegovina găsesc motive care le împiedică să achiziționeze vaccinuri împotriva coronavirusului, invocând deficiențe în legislația internă. Achiziția directă a vaccinurilor are loc acum într-un mod mai puțin transparent”, avertizează experții, potrivit detektor.ba.

După o serie de scandaluri și investigații privind achiziționarea de echipamente medicale în timpul pandemiei, autoritățile din Bosnia și Herțegovina au fost reticente în a cumpăra singure vaccinuri, astfel încât Consiliul de Miniștri a decis, în octombrie anul trecut, ca BiH să adere la Instrumentul global de acces la vaccin pentru COVID -19 (COVAX). Au fost comandate astfel 1,2 milioane de vaccinuri.

Când a devenit sigur că vaccinurile comandate prin COVAX nu vor veni la timp, guvernanții din Bosnia nu au găsit soluții legislative de achiziție.

Mervan Miraščija, de la Fundația Pentru o Societate Deschisă consideră că legea existentă privind achizițiile publice are multe neajunsuri, dar nu este un obstacol.

„Legea prevede situații de urgență și acțiuni în condiții de pericol pentru sănătatea umană, adică proceduri de urgență, proceduri de negociere și chiar scutiri de la aplicarea Legii achizițiilor publice,” afirmă Miraščija.

În conformitate cu legea existentă, la începutul lunii februarie, Republica Srpska a selectat o companie din Banja Luka pentru achiziționarea a 200.000 de doze de vaccin Sputnik V.

E posibil ca guvernanții să se teamă să facă demersuri în urma modului în care au fost achiziționate aparatele respiratorii și a procesului care a urmat împotriva primului ministru federal, Fadil Novalic și a ministrului finanțelor, Jelka Milicevic.

„Poate că există o doză de frică din cauza scandalurilor care au precedat (achiziția de vaccinuri n.r.,)”,  a declarat ministrul de stat pentru afaceri civile, Ankica Gudeljevic în ianuarie.

Ivana Korajlić, director executiv al Transparency International din Bosnia și Herțegovina consideră că în procesul de procurare a vaccinurilor a apărut incompetența reprezentanților guvernamentali la toate nivelurile.

„Există situații de urgență prevăzute de lege și excepții care ar fi putut fi invocate, lucru care s-a făcut până la urmă”, spune Korajlic, adăugând că legea nu a fost un obstacol în calea achiziționării de echipamente medicale chiar la începutul papandemiei.

 

Muntenegru participă la Festivalul Patrimoniului din Emiratele Arabe Unite

„Ansamblul folcloric al Centrul Cultural și de Informare Budo Tomovic reprezintă Muntenegru la Festivalul Zilele Patrimoniului Sharjah, care are loc în perioada 20 martie - 10 aprilie, în Emiratele Arabe Unite,” scrie www.pobjeda.me.

Festivalul se desfășoară sub sloganul Patrimoniul ne aduce împreună în inima orașului Sharjah, la aproximativ 20 de minute de Dubai. Acest festival cultural a fost inaugurat de șeicul Fahim bin Sultan Al Qasimi, președintele departamentului de relații guvernamentale din Sharjah.

”Mai mult, există un mare interes mediatic pentru pavilionul nostru și pentru spectacolele artiștilor, așa că, în deschiderea festivalului, ansamblul, acompaniat de o orchestră, a interpretat dansuri tradiționale muntenegrene, în direct pentru Televiziunea Națională Sharjah”, transmite sursa citată.

Organizat de Institutul pentru Patrimoniu Sharjah, festivalul are 29 de țări participante și 500 de evenimente și activități diferite.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 30 martie 2021