Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții politice după proteste

7644344-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Reacții politice după proteste. Sursă: Mediafax.

În timp ce AUR anunță continuarea protestelor, clasa politică condamnă violențele. Ce mesaje au transmis liderii politici? 

 

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a postat  pe pagina de socializare un anunț conform căruia protestele "societății civile independente" vor continua "atâta vreme cât actuala coaliție de guvernare nu va pleca urechea la glasul unei Românii zdrobite sub povara actualelor măsuri dictatoriale".

Președintele Klaus Iohannis condamnă, într-un mesaj violențele și manifestările extremiste și xenofobe de la protestele care au avut loc cu o zi în urmă. Președintele condamnă „încercarea de a captura politic protestele”, pentru a le transforma în „vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”. seful statului mai spune că îi înțelege pe românii care sunt nemulțumiți după un an de restricții însă „aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului”

.
Ministrul de Interne, Lucian Bode dă asigurări că autoritățile vor avea „toleranță zero” față de orice abatere de la lege și că protestele din ulimele zile sunt „o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii”.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a făcut  apel la rațiune, transmiţându-le celor care protestează în stradă că violenţa nu îşi are locul, cu atât mai mult cu cât unele manifestații se îndreaptă împotriva medicilor. Ea a atras atenția oamenilor să asculte de sfaturile specialiștilor și să înțeleagă gravitatea pandemiei de Covid-19.

Prefectul Capitalei consideră că cei vinovați de distrugeri trebuie să plătească în timp ce primarul Capitalei, Nicușor Dan face un apel la solidaritate și le cere protestatarilor anti-mască să nu devină violenți: „oricine are dreptul să protesteze, însă îi rog pe cei care o fac să protesteze fără violențe și să o facă gândindu-se la la cei pe care pot să-i pună în pericol”, transmite Nicușor Dan.

La rândul său, preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă spune că fiecare are libertatea să-şi manifeste punctul de vedere atât timp cât nu pune în pericol sănătatea altor persoane.

Un mesaj a venit și de la președintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.
"Sincer, aceste manifestări, mai ales organizatorii acestor manifestări, parcă își doresc... să nu ne imaginăm că din senin se organizează în atâtea orașe manifestații. Nu este treaba mea să aflu (cine sunt organizatorii – n.r.). Cu siguranță se va afla în timp (...). Există instituții ale statului care pot identifica organizatorii acestor manifestații”, a mai spus Orban.


Vicepremierul Kelemen Hunor spune, într-o postare pe Facebook că înțelege dezamăgirea și furia, dar consideră că agresivitatea este absolut inacceptabilă. El îi roagă pe români să fie mai toleranți și mai răbdători.

Românii ies în stradă din disperare, din sărăcie și pentru că s-a săturat de guvernanți și de aberațiile acestora, afirmă liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Soluția nu e aruncarea vinei pe alții, ci regândirea restricțiilor aberante introduse”.

„Nu mai încercați să vedeți politizare acolo unde e doar disperare, sărăcie și silă pentru modul în care guvernați!!! Nu pedepsiți un popor întreg pentru că nu sunteți voi în stare să închideți 5 cluburi care nu respectă regulile. Nu e vina oamenilor că ați pus statul român în genunchi și nu sunteți în stare de nimic! Lumea a ieșit în stradă din disperare, din sărăcie și pentru că s-a săturat de voi și de aberațiile voastre! Le-ați distrus locurile de muncă! Le-ați ținut copiii fără școală! Le-ați închis afacerile! Oamenii simpli nu au slugi ca voi, care să le facă cumpărăturile. Oamenii simpli muncesc la ora la care voi închideți magazinele”, transmite Marcel Ciolacu.

În timpul protestelor de luni noaptea din Capitală 12 jandarmi au fost răniţi, trei fiind duşi la urgenţe, fără probleme majore. Potrivit prefectului Capitalei, 300 de persoane au devenit violente, noaptea, spre finalul protestului. Luni seara Poliţia a aplicat 222 de sancţiuni, în valoare de 200.000 de lei pentru încălcarea restricţiilor.

La nivel național, au fost proteste în  70 de localităţi, fiind aplicate 650 de amenzi, în valoare totală de peste 400.000 de lei.