Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România și spectrul anilor 1930: când violența verbală coboară în stradă

vaccin_frei.jpg

Protest anti-mască în Piața Victoriei, București, martie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Cristi Popovici

Un vânt rece și amenințător se face simțit tot mai mult în societatea noastră, amintind de întunecații ani 1930. Începând din această săptămână, violența manifestată pe rețelele sociale a debordat pe stradă.

Iar aici trebuie să facem distincția între niște manifestări contra măsurilor sanitare, acceptabile într-o societate democratică, și haina ideologică pe care, vrând-nevrând, au îmbrăcat-o. Iar aici, nu există urmă de îndoială: culoarea hainei politice este brună.

Protestele, chiar dacă, probabil, au cuprins și un număr important oameni de bună-credință, sunt instrumentalizate de extrema dreaptă și e greu de estimat care va fi, în cele din urmă, efectul de contagiune.

Există o escaladare lentă, dar vizibilă, de la violența virtuală la cea de stradă, de la violența verbală la cea fizică. Violența de limbaj, antisemitismul, xenofobia, ura împotriva minorităților de orice fel abundă de mult timp pe rețelele sociale.

Din decembrie, toate acestea au căpătat o formă și o justificare politică prin accederea în Parlament a formațiunii AUR. Liderii săi au declarat încă de la bun început că își pregătesc o revoluție, numită de ei conservatoare și că sunt pregătiți pentru dislocarea instituției democratice în care tocmai intraseră - și anume, Parlamentul.

Nimeni nu i-a luat în serios. De la tribuna aceluiași Parlament, au cerut populației să nu mai plătească taxe și impozite. Toți au spus că e o glumă și i-au luat în râs.

Apoi, tot în Parlament, au elogiat criminali de război fără a primi o reacție fermă din partea grupurilor parlamentare aparținând marilor familii politice europene. Au tăcut social-democrații, au tăcut cei din USR-PLUS, parte a Renew Europe, au tăcut liberalii, membri ai PPE, cea mai mare familie politică europeană. Au tăcut reprezentanții minorității maghiare.

La puține zile, violența, foarte aproape de forma ei fizică, a erupt în parlamentul României – un reprezentant USR a fost jignit într-un mod suburban și a fost aproape să fie luat la bătaie de un parlamentar AUR. Pentru mulți, o simplă ceartă între politicieni, care nu ne privește.

Când infama inscripție ”Vakcin Macht Frei”, amintind de lagărele naziste, a fost afișată la un miting anti-mască, mulți au spus că este doar opera unor teribiliști.

A urmat emailul de  amenințare, cu puternic mesaj antisemit, trimis actriței Maia Morgenstern. Și apoi, încă unul. În Timișoara, pe un grup privat urmărit de circa 5.000 de persoane, apare o veritabilă listă neagră, cu fotografii aparținând unor activiști politici și intelectuali publici din oraș, alături de îndemnuri la violență.

Tot la Timișoara, de câteva nopți, locuința primarului Dominic Fritz este înconjurată de grupuri de indivizi ce scandează lozinci xenofobe, într-un ritual ce mintește de cele din întunecații ani ai ascensiunii nazismului.

Și într-o spirală ce pare de neoprit, imediat după ce formațiunea AUR și-a afirmat sprijinul pentru protestele de stradă, am asistat la revărsarea violenței fizice, cu distrugeri, spargeri, atacuri la adresa medicilor, spitalelor și ambulanțelor, scandări xenofobe sau împotriva minorităților. Și suntem asigurați că vor continua.

Unde se poate ajunge? Nu știm, dar speranța este că măcar acum, oamenii vor reflecta mai mult la semnele timpurii ale răului.

Și încă odată, își vor aminti de cuvintele pastorului antifascist german Martin Niemöller: „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 31 martie 2021