Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Simion (AUR) la RFI: Există o teroare psihologică/O lege nedreaptă poate fi încălcată

george_simion_aur_terori_psihologice_lege_incalcata.jpg

George Simion, aici la un protest, fără mască (Sursa foto: Facebook/George Simion)
George Simion, aici la un protest, fără mască (Sursa foto: Facebook/George Simion)

AUR nu a organizat protestele de stradă față de restricții, ci doar a participat la ele, declară într-un interviu la RFI copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor George Simion. Un interviu în care liderul formațiunii radicale acuză autoritățile că nu consultă populația când decid noi restricții sanitare și în care ezită să-și asume clar organizarea manifestațiilor care au degenerat pe alocuri în violențe. Aflați din dialogul de mai jos și ce spune George Simion despre incidentul de la Bacău, unde protestatarii le-au scandat medicilor ”Asasinii!”.

Reporter: AUR își asumă aceste proteste de stradă față de restricții?

George Simion: Sigur, am făcut-o public, ne asumăm participarea la aceste manifestații, care sunt pentru drepturile și libertățile fundamentale constituționale ale românilor. Suntem atacați din toate părțile. Nu considerăm acest lucru normal, pentru că este un drept constituțional acela la protest și pentru că cineva trebuie să semnaleze hotărât toate derapajele autorităților, care sunt de multe ori ipocrite. Am văzut-o pe ministrul Muncii, doamna Raluca Turcan, care era o mare apărătoare a restricțiilor, cum nu poartă mască, l-am văzut pe ministrul Sportului la fel, l-am văzut pe ministrul Sănătății, însă ei hotărăsc în numele nostru unele restricții, iar lucrurile astea sunt deranjante și trebuie să existe o voce în spațiul public, care să le sancționeze.

 

Rep.: Spuneați că vă asumați ”participarea” la aceste proteste. Vă asumați și organizarea propriu-zisă a acestor manifestații?

G.S.: Nu, manifestațiile sunt spontane și am fi și noi ipocriți asumându-ne ceva ce face societatea civilă, ce fac grupuri de români, majoritatea tineri, dar ne-am asumat să fim acolo lângă ei, am chemat oamenii în stradă, cei care simt că le sunt încălcate drepturile și cei care cred că măsurile restrictive nu vor duce la nici un rezultat, după cum nici nu au dus în această perioadă.

 

Rep.: Dar acum câteva zile, scriați pe Facebook: ”Astăzi la ora 17 cu adevărat ne luăm țara înapoi. Oprim nebunia. În fața prefecturii din fiecare județ, luni, la ora 17”. De aici reiese că sunteți organizatorii acestor manifestații.

G.S.: Suntem oameni care sunt pe poziții critice și nu ezită să participe în stradă alături, de toți membrii și simpatizanții lor. Nu ne putem aroga meritele de organizatori, suntem susținători, nu ne rușinăm de acest lucru, ne asumăm. Avem un număr important de români care sunt nemulțumiți și sunt sătui de tot ce se întâmplă. Unii ar spune că românii sunt obosiți. Nu suntem obosiți, cum spun toți guvernanții și analiștii, suntem supuși unei terori psihologice, la capătul răbdării (…).

 

”AUR este partidul libertății”

 

Rep.: Protestele de stradă nu ar trebui să fie apolitice? Or ele sunt organizate de AUR. Sigur, dvs. susțineți contrariul.

G.S.: Noi avem niște promisiuni făcute în fața alegătorilor noștri, suntem partidul care luptă pentru libertate, suntem partidul libertății și vrem niște chestiuni. Suntem privați de pârghiile parlamentare și pentru că suntem privați de aceste pârghii, ieșim în stradă alături de români și cerem anumite lucruri. Cerem tragerea la răspundere a decidenților, care nu au făcut nimic, decât să impună măsuri aberante de un an de zile. Cerem un plan concret pentru profilaxie și creșterea imunității populației, acest lucru a lipsit cu desăvârșire. Cerem oprirea blocării părtinitoare a activității economice și blocarea învățământului de un an de zile. Cerem deschiderea completă a spațiilor unde românii pot face activitate fizică. Cerem să nu se mai aloce bani pentru propagandă, cum se dau zeci de milioane de euro către presă și acești bani să fie direcționați către sănătate și imunitate. Aceste lucruri nu le putem spune în Parlament, pentru că nici măcar starea de alertă nu poate fi votată și ea este prelungită de la lună la lună de către Guvern și de către președinte și ne exprimăm în stradă. Este vreo problemă? Atâta timp cât o facem pașnic, atâta timp cât există un dialog și se presupune că trăim într-o democrație, numai se presupune, din păcate, cred că avem tot dreptul să o facem (…).

 

Rep.: Sunt unele probleme apropo de afirmațiile dvs.. De exemplu, insistați pe ideea de libertate. Dar poate că AUR și manifestanții din stradă au înțeles greșit conceptul de libertate. Ești liber să faci ce vrei, dar în limitele legii și fără să afectezi drepturile și libertățile celorlalți. Or când mii de protestatari refuză să poarte mască de protecție, refuză să păstreze distanța și refuză să respecte în general măsurile sanitare, ei le afectează libertățile altora. Sunteți de acord?

G.S.: Eu sunt de acord că trăim într-o democrație, iar în această democrație, aceste măsuri și aceste autorități trebuiau să se consulte cu populația și trebuia să existe un consens. Nu impui măsuri aberante și după aia ai pretenția să nu comenteze nimeni, să nu protesteze nimeni și să nu ia nimeni atitudine.

 

Rep.: Populația nu va fi niciodată de acord cu impunerea de restricții nicăieri în lumea asta și totuși sunt niște decizii pe care trebuie să ți le asumi politic, tu, ca autoritate publică și să le aplici.

G.S.: Nu credem acest lucru, nu credem că populația trebuie redusă la nivelul în care i se impun lucruri.

 

Rep.: Și totuși, majoritatea populației a acceptat aceste restricții, pentru binele comun.

G.S.: Aveți date în acest sens? Eu văd cifrele care se răspândesc oficial, numărul de oameni declarați pozitiv, incidența cazurilor, chiar și numărul de morți variază în funcție de interesele politice de moment. Nu cred că avem o forță politică care a fost girată să închidă sălile de sport. Unde putem discuta despre aceste lucruri, pentru că noi în Parlament nu suntem lăsați să punem și să supunem la vot de exemplu închiderea școlilor sau a sălilor de sport. Atunci cine decide în numele nostru, vă întreb?

 

”Analiștii ne-au făcut extremiști. Ei sunt extremiști”

 

Rep.: Școlile sunt deschise, ele sunt închise doar în localitățile cu o rată de incidență foarte ridicată. Altă afirmație problematică pe care ați făcut-o mai devreme, domnule George Simion, este că protestele sunt pașnice. Păi, nu sunt pașnice, pentru că au avut loc niște incidente violente. În plus, există și o anumită violență verbală, de exemplu, cazul din Bacău, unde protestatarii le-au scandat medicilor în fața unui spital ”Hoții!” și ”Asasinii!”. Vă delimitați de aceste sloganuri?

G.S.: Majoritatea părinților au copiii acasă. Pentru că au fost incidente izolate sau chestiuni reprobabile într-unul sau altul din cele 70 de orașe, unde s-au desfășurat aceste proteste spontane ale românilor, asta nu înseamnă că o voce importantă din societate poate fi ignorată și că analiști ne pot pune la colț și ne pot sfida (…). Ne-au făcut extremiști. Nu, ei sunt extremiști, pentru că au o atitudine dictatorială, nu au înțeles nimic din democrație. Noi totuși suntem validați în Parlament de votul unui număr important de români și vocea noastră trebuie luată în seamă.

 

Rep.: Dar manifestanții care nu poartă mască și refuză să respecte restricțiile sanitare au înțeles ceva din democrație?

G.S.: Nu cred că au înțeles, pentru că nu a discutat nimeni cu ei și nu există o cultură a dialogului în România, din păcate.

 

Rep.: Dar trebuie să vină statul să-ți explice ce înseamnă să respecți legea?

G.S.: Da, trebuie să vină statul să-ți explice de ce a impus acea lege.

 

Rep.: Păi, e simplu, ca să salvezi vieți.

G.S.: Nu este atât de simplu, pentru că se contrazic. În momentul când este PNL-ul la guvernare, dă un număr de cazuri. În momentul când este USR-ul și spune că este tot ce și-ar dori mai mult, să impună aceste restricții, nu este. Se comunică confuz, disparat și deloc logic pentru populație (…).

 

Rep.: Deci oamenii sunt confuzi, asta spuneți.

G.S.: Oamenii sunt confuzi din cauza măsurilor luate de Guvern și din cauza felului în care s-a comunicat (…).

 

Rep.: Oamenii sunt confuzi, iar AUR profită de aceste nemulțumiri, pentru a instiga populația să nu respecte legislația.

G.S.: Faceți niște afirmații care nu vă fac onoare.

 

Ce spune George Simion despre violențele de la proteste?

 

Rep.: Vă asumați oficial violențele petrecute la aceste proteste?

G.S.: Dar cum aș putea să…

 

Rep.: Le condamnați?

G.S.: Bineînțeles, fiecare gest de violență trebuie condamnat. Cum să îmi asum, stați un pic. Ziceți că profit. Nu este cadrul tocmai propice să faceți aceste afirmații.

 

Rep.: Păi, sunteți singurul partid care a ieșit în stradă ca să susțină și chiar ca să cheme oamenii la aceste proteste.

G.S.: Sigur că da.

 

Rep.: Asta nu înseamnă că profitați de o nemulțumire populară?

G.S.: Nu, asta înseamnă că ne susținem alegătorii și înțelegem că este o problemă în societate, pe care mulți alții se fac că nu o văd.

 

Rep.: Vă asumați ce s-a întâmplat la Bacău, unde protestatarii le-au strigat medicilor că sunt asasini?

G.S.: Vă rog să vă cereți scuze, ați spus că profităm…

 

Rep.: Sunt medicii asasini, domnule Simion?

G.S.: Nu cred, dvs. sunteți un reporter la un post de radio respectabil…

 

Rep.: Și dvs. sunteți membru al Parlamentului României și faceți niște afirmații care nu au acoperire. Vă mai întreb o dată, vă asumați sloganurile scandate la Bacău?

G.S.: Nu, dar vă dați seama că nu putem să ne asumăm.

 

Rep.: Le condamnați?

G.S.: Absolut.

 

Rep.: Nu v-am auzit să spuneți asta până acum, au trecut trei zile și nu ați condamnat violențele verbale sau fizice.

G.S.: Cred că tonul nu este potrivit la acest interviu, cred că tonul nu este de dialog, ci de acuze.

 

Rep.: Nu este un ton de acuze, vă cer doar să comentați anumite fapte reprobabile care s-au întâmplat la aceste manifestații la care participă și AUR.

G.S.: Atunci când spuneți că profităm de proteste, dvs. trageți concluzia, în locul ascultătorului și lucrul ăsta nu se face și de asta o mare parte din populație este confuză, din cauza acestei atitudini. Cred că putem dialoga civilizat.

 

Rep.: E un dialog foarte civilizat. Doar pentru că vă contrazic nu înseamnă că suntem necivilizați. Vă feriți să vă asumați oficial organizarea acestor proteste, pentru că vă temeți că veți fi acuzați că ați încălcat legea?

G.S.: Nu-i asta problema. Atâta timp cât legea este nedreaptă, ea poate fi încălcată. Protestăm tocmai împotriva măsurilor de restricție.

 

Rep.: Cine decide că o lege este nedreaptă?

G.S.: Opinia publică.

 

Rep.: Și cine este opinia publică în cazul de față?

G.S.: Poporul.

 

Rep.: Cele câteva mii de persoane care au protestat în stradă în aceste zile sau milioanele de oameni care nu au ieșit?

G.S.: Iarăși trageți dvs. concluziile, îmi pare rău…

 

Rep.: Nu trag concluzii, vă întreb.

G.S.: Eu cred că greșiți și aveți o problemă de deontologie jurnalistică.

 

”Datoria AUR”

 

Rep.: Manifestanții din aceste zile sunt reprezentativi pentru societate?

G.S.: Nu știu, nu e datoria mea să constat dacă sunt reprezentativi sau nu. Este de datoria presei să fie imparțială și o voce a românilor care se aude să fie ascultată, chiar dacă ne place sau nu.

 

Rep.: Și datoria AUR care este, ca partid teoretic responsabil în Parlament?

G.S.: Să ne reprezentăm electoratul și să auzim vocile românilor.

 

Rep.: Și să instige la manifestații.

G.S.: Vedeți, iar ați făcut o afirmație, să instige la manifestații. Să instige la manifestații? Vi se pare corect ce spuneți?

 

Rep.: Păi, i-ați chemat în stradă.

G.S.: Da și cum adică, îi instig?

 

Rep.: ”Veniți! Oprim nebunia!”, așa scriați pe Facebook.

G.S.: Da, chemăm, dar nu instigăm, chemăm.

 

Rep.: Deci ați organizat aceste proteste, ne-am întors de unde am plecat.

G.S.: Bun, dvs. ați rămas cu concluzia dvs..

 

Aflați aici ce spune politologul Cristian Pîrvulescu despre protestele organizate de AUR: https://www.rfi.ro/politica-132328-cristian-pirvulescu-proteste-antirestrictii-aur

 
George Simion, despre proteste, violențe și restricții sanitare