Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miniștri fără mască. Borțun: Asistăm la o ipocrizie moștenită de la guvernanții de dinainte

Dumitru Borțun analizează discursul public în cazul ursului Arthur (Sursa foto: Facebook/Dumitru Borțun)

Cazurile de miniștri fotografiați fără mască în spații publice vor afecta încrederea populației în măsurile anti-Covid, declară la RFI profesorul universitar Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA.

Doi miniștri importanți ai Cabinetului Cîțu, Vlad Voiculescu și Raluca Turcan, au fost surprinși, în cazuri separate, fără mască pe holurile Parlamentului, respectiv la o plantare de copaci.

Cei doi și-au cerut scuze, însă justificările lor nu fac decât să-i incrimineze și mai mult, crede expertul în comunicare politică Dumitru Borțun: ”Asistăm la o ipocrizie moștenită de la guvernanții de dinainte și pe care noi speram că de data asta nu o s-o mai vedem printre guvernanți. Adică o încercare de a te justifica, de a găsi tot felul de argumente, că erai în teleconferință, că erai la distanță mare de prima localitate, unde de fapt indicele de infectare era foarte mic, că nu ne-am dat măștile jos decât atunci când am mâncat și am băut și când am făcut poze. Deci genul ăsta de justificare la amănunt, știți cum spune vorba populară, când vii cu prea multe motive, înseamnă că nu ești sincer”.

Ce efecte vor avea aceste cazuri asupra populației, mai ales pe fundalul protestelor față de restricții? ”Oamenii neinformați vor spune vedeți că nici ei nu poartă mască? Înseamnă că ei știu că este o făcătură, că nu există nici un virus. Degeaba vii și spui nu, că noi eram toți testați și cu teste negative, că altfel nu ne-am fi permis, nu te crede nimeni. De aceea, a avea competențe comunicaționale ca om politic, ca persoană publică asta înseamnă, să știi că una e ce crezi tu și alta este ce cred publicurile la care ajunge mesajul tău sau imaginea ta, pentru că dacă nu știi să potrivești aceste două lucruri, care să intre corect pe banda de recepție a celor mai numeroși, dai în bară, intri cu oiștea în gard”, explică Dumitru Borțun.

 
Dumitru Borțun, despre miniștrii fără mască