Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O premieră în Parlament: izolarea AUR

vot_motiune_cenzura_tensiuni_parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat miercuri "Declarația privind unele manifestări cu caracter antisemit din România și tentativele de reabilitare a criminalilor de război".

Documentul condamnă cu fermitate atacul virulent antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și orice altă formă de antisemitism.

Protestează față de tentativele de reabilitare a Mișcării Legionare, a lui Ion Antonescu sau a altor criminali de război, unele chiar de la tribuna Parlamentului.

Reafirmă hotărârea membrilor săi pentru susținerea în continuare în plan legislativ și instituțional a acțiunilor de combatere a oricăror forme și manifestări de antisemitism.

Solicită justiției să aplice cu fermitate legislația privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid și crime de război.

De asemenea, declarația solicită autorităților locale să accelereze demersurile pentru înlocuirea denumirii străzilor care conțin numele unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid și crime de război.

În sfârșit, dar nu în cele din urmă, declarația reafirmă  importanța deosebită a patrimoniului evreiesc din România, atât material cât și cultural, ca forme de recunoaștere pentru contribuția evreilor la dezvoltarea României.

Distribuția voturilor pentru această declarație – sau împotrivă -  merită o discuție.

Mai întâi de toate, au fost 266 de voturi pentru, venite de la PSD, PNL, USR-PLUS, UDMR, minorități.

A fost un singur vot împotrivă, de la deputatul PSD Daniel Ghiță. Și niciun deputat AUR nu a participat la vot. Ceea ce este semnificativ.

Partidul condus de George Simion a negat mereu că ar fi unul de extremă dreapta, xenofob și antisemit, ba chiar i-a amenințat cu instanța pe cei care ar afirma așa ceva.

Iată însă că boicotează ședința parlamentară în care sunt condamnate tocmai xenofobia și antisemitismul. Orice motivație ar aduce pentru absența deputaților săi, AUR nu va putea face din aceasta o probă, cât de firavă, că se opune xenofobiei și antisemitismului.

Un al doilea aspect demn de remarcat este izolarea formațiunii AUR, pentru prima dată de la intrarea în Parlament - și aceasta, prin votul aproape unanim dat de PSD. Principala formațiune de opoziție trasează astfel o linie roșie în privința relației pe care o poate avea cu AUR.

Poate fi aici și un simplu calcul pragmatic: PSD nu are nimic de câștigat de pe urma protestelor de stradă asumate de AUR și impregnate de violență și simbolistică de extremă dreapta.

Dar indiferent de motivații, PSD se situează mai aproape de valorile social-democraților europeni decât de extrema dreaptă ultranaționalistă, xenofobă, antisemită și antieuropeană  – cu ale cărei idei, să nu uităm, unii dintre exponenții PSD au mai cochetat de-a lungul timpului.

Cât despre liderii AUR, dacă ar avea un minim de luciditate, ar trebui să se gândească serios la consecințele pe termen lung ale gestului lor de a boicota ședința și la urmările izolării lor politice. O izolare care ar trebui exersată și la scara societății.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 1 aprilie 2021