Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evreii americani, din ce în ce mai amenințați de antisemitism – ADL

baptisti_antisemiti.jpg

Demonstrație antisemită a unor neoprotestanți din Statele Unite
Manifestările de antisiemitism sunt în creștere în Statele Unite, potrivit unui sondaj printre evreii americani
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Comunitatea evreilor din Statele Unite se confruntă în continuare cu teamă și anxietate semnificative din cauza amenințării atacurilor antisemite sau a altor acte de ură și hărțuire, potrivit unui sondaj realizat de Anti Defamation League (ADL), o organizație care combate de mai bine de un secol antisemitismul.

Aproape 2/3 (63%) dintre evreii din SUA au avut fost victima sau au asistat la o formă de antisemitism în ultimii cinci ani, potrivit ADL, în creștere față de 54% în 2020. Peste jumătate (56%) dintre evreii americani au auzit comentarii, insulte sau amenințări antisemite care vizează alții în ultimii cinci ani, unul din patru evrei americani afirmă că au fost vizați de comentarii, insulte sau amenințări antisemite în timpul aceluiași interval de timp, în timp ce 9% au fost ținta unui atac fizic.

În ceea ce privește incidentele mai recente, sondajul a constatat că 40% dintre evreii americani au auzit în ultimele 12 luni comentarii antisemite, insulte sau amenințări adresate altcuiva.

Pentru evreii americani antisemitismul online e un fenomen curent: 36% dintre respondenți afirmă că au fost ținta unei forme de hărțuire online, 31% afirmă că au fost insultați pe internet, iar 13% declară că au fost amenințate fizic în același mediu.

Teama în creștere

Mai mult de jumătate (59%) dintre evreii americani chestionați au declarat că simt că evreii sunt mai puțin în siguranță în SUA astăzi decât erau acum un deceniu, deși mai puțini (49% în 2021 față de 55% în 2020) se tem de un atac violent împotriva unei sinagogi.

Întrebați dacă au luat măsuri specifice pentru a se proteja împotriva violenței sau hărțuirii împotriva evreilor, 6% au spus că au evitat instituțiile evreiești, inclusiv sinagogile sau evenimentele evreiești, iar 13% au spus că au evitat să se identifice ca evrei pe rețelele sociale. Numărul total de persoane care au luat cel puțin o măsură de protecție a fost de 32% în 2021, comparativ cu 27% în 2020.

Acest nivel de anxietate și frică are și un cost, la fel ca hărțuirea online. Așa cum s-a întâmplat și în 2020, unul din trei (33%) evrei americani care au fost hărțuiți declară că au probleme cu somnul, iar 16% au declarat că au fost afectați financiar de hărțuire.

Mai puțini respondenți declară că au contactat platformele online cu reclamații – 29% în 2021, în scădere semnificativă față de 43% în 2020. Acest lucru poate reflecta o anumită resemnare față de lipsa de reacție percepută din partea companiilor online la reclamațiile legate de fanatism online și de ură.

Sondajul a fost realizat de YouGov, care a colectat 503 de răspunsuri de la evreii americani, de 18 ani și peste, care au fost ponderate pentru a reflecta structura demografică a evreilor din Statele Unite , potrivit Pew Research Center. Marja de eroare este de +/- 4,4%. Potrivit recensământului din 2020, în Statele Unite trăiau în acel an 7.153.065 evrei, adică puțin peste 2% din populația totală.