Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moștenirea colonială divizează societatea portugheză

Am ales pentru astăzi să mă opresc asupra unui foarte interesant articol din ziarul francez Libération, care arată cum Portugalia se luptă cu memoria dificilă a trecutului colonial.

După mai multe controverse asupra reprezentărilor idealizate ale Imperiului Colonial Portughez, un raport al Consiliului Europei solicită autorităților să se confrunte, totuși, cu mirajele istoriei. Ceea ce nu se dovedește deloc un lucru simplu.

A te plimba prin orice oraș portughez înseamnă și a te confrunta cu simbolurile excesive ale măreției din trecut.

Acestea continuă să spună o poveste destul de univocă, bazată pe „marile descoperiri”, „marile întâlniri” și „amestecuri” cu populațiile locale. Coloniștii sunt descriși ca eroi binefăcători care au dat „lumii o nouă lume”.

Se vorbește însă mai puțin de participarea la comerțul cu sclavi - chiar dacă un memorial ar trebui să vadă lumina zilei la Lisabona în lunile următoare. Și nu prea se vorbește nici despre masacrele petrecute între 1961 și 1974 în coloniile din Africa.

O polemică a izbucnit în societatea portugheză la mijlocul lunii februarie, odată cu moartea, de Covid-19, a lui Marcelino da Mata, un militar cu multe decorații la activ. Născut în 1940 în Guineea-Bissau, el s-a alăturat armatei portugheze în timpul războaielor coloniale,  ajungând până la gradul de locotenent-colonel.

A participat la peste 2.000 de operațiuni militare în această perioadă iar acum, în Portugalia, este venerat de unii, și acuzat de alții de tortură și crime de război.

Dreapta politică a dorit să-i aducă un omagiu prin decretarea unei zile de doliu național. De partea cealaltă, Mamadou Ba, președintele organizației SOS Racismo, a criticat demersul. Foarte repede, a fost vehiculată o petiție, semnată de peste 30.000 de persoane, prin care se cerea ca Mamadou Ba - care are totuși cetățenia portugheză - să fie returnat în țara sa natală, Senegal.

Deputatul de extremă dreapta André Ventura, care a terminat pe locul trei la ultimele alegeri prezidențiale, s-a suit pe val ca de obicei.

El a distribuit un tweet cu o fotografie a activistului anti-rasism însoțită de cea a unui avion al companiei aeriene Air Senegal și a propus adoptarea unei legi pentru ca cetățenia portugheză să fie retrasă binaționalolor care critică valorile țării.

După cum explică pentru Libération istoricul  Victor Pereira, există o „contradicție” în societatea portugheză, care face dificilă recunoașterea rolului militarilor în timpul războaielor coloniale:

„Ambiguitatea este că soldații au pus capăt dictaturii în 1974. Astfel, devin cumva de neatins. Este greu de acceptat că unii dintre cei care i-au eliberat pe portughezi au comis și masacre și abuzuri ".

Controversa din jurul omagierii locotenentul-colonelului Mata a luat o amploare și mai mare atunci când, nu fără a se face ecoul mișcărilor recente din Statele Unite și Regatul Unit, unii deputați de stânga au solicitat ca anumite simboluri care omagiau perioada colonizării să fie înlăturate. 

Pentru cercetătorul consultat de ziarul francez, este dificil să ne imaginăm că aceste dezbateri ar putea schimba mentalitățile portugheze despre trecutul colonial. Cu toate acestea, raportul comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei ar putea ajuta dezbaterea. Documentul consideră necesar ca Portugalia să depună totuși mai multe eforturi pentru a se împăca cu trecutul.

Iar morala poveștii este că în orice societate, desprinderea de mitologia istorico-politică se dovedește cât se poate de dificilă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 2 aprilie 2021