Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Lider al partidului de guvernământ în arest la domiciliu pentru consum de cocaină

idiot.jpeg

Kürşat Ayvatoğlu
Image source: 
ankaragazetecisi.com

Revista presei Europa Plus:

- Un lider marcant al partidului de guvernământ, condus de președintele Recep Erdogan, a fost plasat sub control judiciar de un tribunal turc, după ce a fost surprins consumând cocaină;

- Criza politică din Georgia continuă, în ciuda încercărilor de mediere ale reprezentanților Uniunii Europene;

- Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) coordonează, în parteneriat cu guvernul Armeniei, un program ambițios privind liberalizarea pieței locale a energiei electrice

Kürşat Ayvatoğlu, un lider marcant al partidului de guvernământ AKP condus de președintele Recep Erdogan, a fost plasat sub control judiciar de un tribunal turc, după ce a fost surprins consumând cocaină, transmite publicația Ankara Gazetecisi. Imagini video cu momentul în care a comis infracțiunea au fost distribuite intens pe rețelele sociale din Turcia.

În cursul anchetei inculpatul a afirmat în primă instanță că substanța respectivă nu era cocaină ci... zahăr pudră. ”Eram în mașină cu doi prieteni și am vrut să glumim. Nu am consumat niciodată droguri”, spunea reprezentantul AKP.

După două zile însă el a recunoscut că substanța respectivă era cocaină și că ar fi fost victima unui șantaj. ”Am fost filmat de un individ care îmi datorează o sumă de bani și care m-a amenințat că dacă nu renunț la această datorie va publica imaginile”, a spus Ayvatoğlu după a doua arestare, potrivit sursei citate.

Judecătorul Tribunalui pentru pace din Ankara a decis plasarea sa în arest la domiciliu pe durata anchetei, care continuă.

 

Georgia: Criza politică continuă

Criza politică din Georgia, unde partidele de opoziție refuză în continuare să-și ocupe locurile din Parlament, considerând că rezultatele alegerilor legislative din toamna trecută au fost falsificate de partidul de guvernământ, continuă în ciuda încercărilor de mediere ale reprezentanților Uniunii Europene, transmite publicația locală amerikiskhma.com.

Christian Danielsson, reprezentantul președintelui Consiliului European Charles Michel, a fost prezent săptămâna aceasta la Tbilisi unde a avut mai multe runde de discuții atât cu partidele de opoziție cât și cu partidul de guvernământ ”Visul georgian”, fără rezultate concrete însă.

”Nu se pune problema alegerilor anticipate în Georgia. Nu avem ce discuta pe acest subiect. Rezultatul ultimelor alegeri a fost recunoscut de UE, de Departamentul de stat al SUA, de OSCE, de lumea întreagă. Desigur, putem continua dialogul, dar considerăm că opoziția este cea care perturbă dialogul și care refuză orice compromis”, a declarat în timpul vizitei demnitarului european premierul Irakli Garibachvili.

De cealaltă parte opoziția condiționează continuarea negocierilor de eliberarea ”deținuților politici”: ”Fără rezolvarea problemei deținuților politici, care ține exclusiv de voința guvernanților, nu se poate vorbi despre niciun fel de compromis”, a declarat președinta Partidului Republican, de opoziție, Khatouna Samnidze.

 

Armenia: USAID se implică în liberalizarea pieței locale a energiei electrice

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) coordonează, în parteneriat cu guvernul Armeniei, un program privind liberalizarea pieței locale a energiei electrice, transmite publicația Hetq.

Potrivit programului, energia electrică va putea fi achiziționată online, toate tranzacțiile și plățile urmând a fi efectuate pe o platformă special construită în acest scop.

Programul urmează a se desfășura pe o durată de cinci ani, timp în care USAID va sprijini guvernul armenian în trei direcții principale: dezvoltarea pieței de energie, diversificarea aprovizionării cu energie electrică și promovarea comercializării de energie.

Vor fi elaborate noi reglementări, mai apropiate de normele europene, vor fi încurajate investițiile , în special în energia verde și energiile regenerabile, precum și intrarea pe piață a noilor furnizori, care vor putea face oferte mai avantajoase pentru consumatorii care în prezent nu beneficiază decât de serviciile rețelei naționale de energie electrică ENA.

 

Azerbaidjan: Un nou Centru pentru securitate socială

În capitala Baku a fost inaugurat, în prezența președintelui Ilham Aliyev un Centru modern pentru securitate socială care va oferi o multitudine de servicii privind pensiile, asigurările sociale, sprijin pentru persoanele cu handicap, relații de muncă, adopții, dar și servicii bancare și notariale, transmite publicația locală Trend.

Complexul, cu o suprafață totală de 7000 mp, este al patrulea centru de acest tip din țară inaugurat de Agenția pentru securitate socială durabilă din cadrul Ministerului Muncii și Protecției sociale și este conceput, potrivit autorităților, pe ”principiul transparenței totale și al provocărilor lumii moderne”.

Centrul poate recepționa și gestiona cca 5000 de apeluri zilnic iar serviciile oferite vor respecta principiul ”ghișeului unic”.

Până în prezent cca 300 000 de cetățeni azeri au beneficiat de serviciile Agenției pentru securitate Socială. O noutate oferită de noul centru o reprezintă serviciile de formare profesională pentru persoanele cu handicap, cu o capacitate de 150-200 de persoane anual.

 

Kazakhstan: progrese în domeniul drepturilor femeii

La inițiativa președintelui  Noursoultan Nazarbayev, în Kazakhstan a fost creată Comisia Națională pentru drepturile femeii, politică familială și demografică, a transmis șefa delegației acestei țări la Forumul Mondial «Generația egalității: pentru drepturile femei și un viitor egalitar” care a avut loc recent în Mexic, transmite publicația inform.kz.

”Potrivit statului său Comisia poate crea și implementa mecanisme eficiente de parteneriat între puterea legislativă și executivă, precum și cu societatea civilă. Măsurile pe care le-am luat deja pentru reprezentarea mai bună a femeilor în organismele reprezentative la nivel central și local, programele de sprijin pentru femeile din toate regiunile țării, precum și implementarea conceptelor de Politică familială și de gen marchează evoluția țării în acest sens”, a transmis Lazzyat Ramazanova, președinta Comisiei Naționale.

Forumul Mondial «Generația egalității: pentru drepturile femei și un viitor egalitar” a avut loc în perioada 29-31 martie în Mexic și va continua cu o reuniune similară ceva avea loc în această vară, la Paris, în cadrul căruia vor fi lansate mai multe programe de parteneriat multilateral pentru următorii cinci ani. Forumul este organizat la inițiativa Mexicului și a Franței, cu sprijinul ONU. kazkhstan a fost singura țară participantă din Asia centrală.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Hülya Çetinkaya – Turcia

Khoujadzé Saba – Georgia

Nune Grigoryan – Armenia

Djamila Khaspoladova – Azerbaidjan

Yenglik Onerbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 2 aprilie 2021