Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri parlamentare în Bulgaria: "Facem reformă ca să nu reformăm"

bulgaria_5.jpg

Alegeri parlamentare în Bulgaria, sub semnul: "Facem reformă ca să nu reformăm" Image source: pixabay.com

Bulgarii își aleg astăzi parlamentarii. 6,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să-i aleagă pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia. E un scrutin marat de restricții sanitare desfășurat într-un val 3 al pandemiei.

Scrutinul urmează să decidă dacă partidul GERB (de dreapta, proeuropean) al premierului Boiko Borisov va rămâne la putere în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. 

Asistăm la o reașezare a forțelor, dar care nu va aduce o schimbare adevărată. Oligarhii controlează în continuare țara, după cum i-a explicat Andreei Orosz Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar stabilit la București.

"Este clar că Guvernul bulgar este legat de cercuri oligarhice, este condus de cercuri oligarhice, iar aceste cercuri oligarhice aleg până la procurorul șef, au un control absolut asupra justiției...

În Bulgaria, facem reformă ca să nu reformăm, Cred că pur și simplu se rearanjează forțele".

 

Observatorii prognozează că rezultatul alegerilor de duminică va reflecta sondajele preelectorale, care nu indică niciun câştigător detaşat.Se anticipează că GERB, care guvernează din 2017 într-o coaliţie cu naţionaliştii, va rezulta drept cea mai puternică formaţiune politică, cu 28-29% din voturi.

Este probabil ca opoziţia, care acuză GERB de corupţie, să iasă fragmentată între câteva partide, dar sondajele îi dau pe socialişti ca a doua forţă politică în urma alegerilor, cu 20-22% din voturi.

Urnele se ]nchid la ora 19, iar primele estimări vor fi făcute după această oră. Rezultatele oficiale sunt așteptate abia joi.