Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, elefantul din camera conservatorilor europeni

elefant.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Este posibilă crearea unui nou grup conservator în Parlamentul European? Perspectivele nu sunt tocmai clare și ... există un elefant în cameră. Discuția de la Budapesta a urmat deciziei lui Orban de a renunța la Partidul Popular European, din cauza dezacordurilor privind statul de drept. Și, după cum a spus liderul de la Budapesta, intenția este de a ”face Europa din nou mare, revenind la valorile sale inițiale”.

Trioul se va reuni din nou în luna mai, cel mai probabil la Varșovia.

Deocamdată, liderii nu vor crea un nou grup politic în interiorul Parlamentului European, iar perspectivele nu sunt atât de clare precum, poate, cei trei lideri ar dori să se înțeleagă, crede publicația ungară Hungarianspectrum, care a urmărit îndeaproape discuțiile. Există, desigur, ceva care îi unește.

Orban, Salvini și Morawiecki sunt, împreună cu franceza Marine Le Pen, figurile principale ale populismului de dreapta din Europa.

Atât Orbán, cât și Morawiecki conduc guverne de dreapta, a căror legislație a fost adesea criticată de Comisia Europeană și de Parlamentul European pentru deriva sa anti-liberală și autoritară. Chiar spătămâna trecută, Comisia a trimis Polonia în fața Curții Europene de Justiție pentru atac la independența judecătorilor .

Poziția lui Salvini, însă, este mai complicată. Partidul său, Liga, este unul dintre numeroasele care stau la baza noului guvern de coaliție al prim-ministrului Mario Draghi, un pro-european recunoscut .

Și, așa cum remarcă Euronews, de când Draghi a ajuns la putere, Salvini a promovat un discurs mai prietenos cu UE.

 

Citește și: Morawiecki, Orban și Salvini propun reorganizarea dreptei

 

Remarcabilă a fost absența de la Budapesta a Marinei Le Pen.

Iar Euronews reamintește, în context, o declarație din 2019 a lui Viktor Orban dintr-un interviu acordat revistei The Atlantic, în care liderul ungar își exprima un anume dispreț față de Le Pen. "Ea nu este la putere. Când liderii politici nu sunt la putere, ei pot spune și face orice vor. Pot pierde controlul. Nu vreau să fiu amestecat în nimic din toate acestea", declara atunci liderul de la Budapesta.

Pentru publicația ungară Hungarianspectrum, cel mai bun lucru care poate ieși din inițiativă este o formă slabă de cooperare între cele trei părți. Iar aici, Orban a fost cel care s-a văzut nevoit să cedeze.

Din diferite motive, atât Salvini, cât și Morawiecki vor să aibă relații bune cu Statele Unite și, prin urmare, Orbán și-a ținut gura când a venit vorba despre sentimentele sale negative față de actuala administrație americană. De fapt, el a vorbit despre acordul lor privind atlantismul și a spus că „Ungaria este un membru de încredere al Uniunii Europene și al NATO”.

Mai mult, Ungaria va participa la conferința despre viitorul Europei, care va fi condusă de liberalul Guy Verhofstadt, pe care Viktor Orban îl consideră unul dintre primii dușmani ai Ungariei.

Analistul ungar Daniel Hegedüs, expert în cadrul German Marshall Found, declară pentru Financial Times că motivele lui Orban și Salvini pentru a dori să formeze un nou grup parlamentar sunt clare.

„Orban este singur și are nevoie de un nou refugiu politic. Iar Salvini ar dori să fie văzut ca un motor la nivel european ”, a spus expertul.

Dar, spune analistul, elefantul din cameră este Rusia.

Întrebarea este dacă Partidul Lege și Justiție din Polonia, care își bazează în bună parte discursul politic tocmai pe suspiciunea față de Rusia, ar putea accepta o alianță cu partide de extremă dreapta, cum ar fi Liga lui Salvini și Adunarea Națională (RN) al Marinei Pen, care, dimpotrivă, își fac un titlu de glorie din relația cu Moscova.

Și o altă întrebare este dacă, până la urmă, ura pe care o poartă liberalilor europeni, între care la loc de cinste se află fostul premier Donald Tusk, poate merge până acolo încât să împingă partidul de guvernământ din Polonia mai aproape de Rusia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 5 aprilie 2021