Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Cîțu: Vrem să revenim la normal de la 1 iunie. Condiția e să ne vaccinăm

florin_citu_toamna_renunta_masca.jpg

De la sfarsitul lunii iulie am putea renunta la masca de protectie, anunta premierul Florin Citu. (Sursa foto: gov.ro)
De la sfarsitul lunii iulie am putea renunta la masca de protectie, anunta premierul Florin Citu. (Sursa foto: gov.ro)

Premierul spune că evoluția zilnică a numărului de cazuri se află într-o față de platou, de circca o săptămână, remarcând o stabilizare în București, o scădere în Ilfov, precum și o scădere în Timișoara. Florin Cîțu a insistat asupra necesității vaccinării și a implicării cultelor și autorităților locale.

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni înfiinţarea unui comitet interministerial, sub coordonarea sa, care să pregătescă, de la 1 iunie, revenirea la normalitate.

 „Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate. 1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele pentru că toată economia trebuie să fie implicată”, a declarat luni premierul.

Acesta a anunțat că revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare și de atingerea unui prag de 5 milioane de persoane imunizate la 1 iunie. Premierul spune că în condițiile în care în aprilie sunt așteptate 8,3 milioane de doze de vaccin, iar la finele lunii mai un scenariu pesimist indică vaccinarea a 5 milioane de persoane, iar unul optimist vaccinarea a 6,5 milioane de persoane. 5 milioane de persoane reprezintă 35% dintre adulți, procent care face posibilă o revenire a economiei.

Este o condiție necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a spus Florin Cîțu.

Cîțu a insistat asupra necesității vaccinării și a implicării cultelor și autorităților locale, spunând că numărul persoanelor înregistrate în platformă este de 767.000, din care au fost notificate 442.000.

Șeful Guvernului a făcut apel la toți politicienii ca să meargă și să prezinte campania de vaccinare. "E nevoie, am spus și la întâlnirea cu cultele: e nevoie de implicarea bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediul rural. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze".

Premierul spune că evoluția zilnică a numărului de cazuri se află într-o față de platou, de circa o săptămână, remarcând o stabilizare în București, o scădere în Ilfov, precum și o scădere în Timișoara.

În București se remarcă și o scădere a indicatorului de îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

El a mai spus că speră să fie ridicate din 1 iunie cât mai multe restricții și a anunțat că certificatele verzi nu vor fi obligatorii în România. „Aș vrea să avem o vacanță mai bună și mai sigură decât anul trecut”, a mai spus șeful Guvernului.