Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât vor conta alegerile din PNL și USR/PLUS în unitatea alianței de guvernare?

Cât vor conta alegerile din PNL și USR/PLUS în unitatea alianței de guvernare? (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Se înmulțesc momentele tensionate în coaliție! Cel mai recent, se referă la legile justiției, când ministrul Stelian Ion a răspuns criticilor liderului PNL, Ludovic Orban, legat de lipsa consultărilor   pe modificările legilor justiției. Nici cele mai recente restricții nu au întrunit consensul partenerilor politici. Un deputat USR PLUS reclamă ”brambureala ultimelor săptămâni”, vorbind despre ”bâlciul” închiderii magazinelor şi restricţionarea circulaţiei.

Urmează alegeri atât în tabăra liberală cât și la USR/PLUS și l-am întrebat pe jurnalistul Ion M Ioniță cât va cântări dublul scrutin în retrasarea liniilor alianței și cum ar putea fi depășite aceste divergențe. Ruperea coaliției în acest moment, indiferent cine ar face primul pas, ar fi o uriașă eroare și ar aduce deservicii majore ambelor formațiuni, apreciază Ion M Ioniță:

“Într-adevăr, există o situație cu multe puncte divergente, în principal între cele două partide importante, PNL și USR/PLUS, asta este situația într-o coaliție, în România coalițiile nu funcționează deloc  bine, am avut și alte experiențe, s-au rupt, s-au certat etc. Acum nu există o perioadă de pace, în care să poți să reconfigurezi guverne, majorități, să rupi partide, cum a fost până acum, și cele două partide nu au încotro decât să coabiteze . Este într-adevăr un curent, în ambele formațiuni, prin care s-ar dori separarea celor două partide dar cred că interesul major de a rămâne la guvernare este superior, pentru că nici una dintre cele două formațiuni nu are alta șansă iar pentru PNL situația este și mai complicată: ce ar face fără o majoritate parlamentara?… Nu văd un scenariu de destrămare a coaliției în acest moment, nu ar câștiga nimeni, ar fi o catastrofă pentru toată lumea, inclusiv pentru președintele Iohannis. “

 
Jurnalistul Ion M Ionita