Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria se îndreaptă spre repetarea alegerilor

boyko_borissov_bulgaria.jpg

Bulgaria se îndreaptă spre repetarea alegerilor
Bulgaria se îndreaptă spre repetarea alegerilor

În Bulgaria, partidul premierului Boiko Borisov –GERB- se situează pe primul loc în urma alegerilor dar nu are o majoritate absolută, și formarea uneia este practic o misiune aproape imposibilă.  Primul ministru sugerează instalarea unui guvern de experți transpartinic.

GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.

Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator.

În afară de GERB, alte şase formaţiuni politice, dintre care trei sunt antisistem, ar urma să aibă mandate în noul parlament.

Poziţia a doua , conform rezultatelor încă parțiale, a fost obținută de Partidul ITN (‘Există un astfel de popor’), condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, şi Partidul Socialist, aflat în opoziţie, este pe locul trei cu 15% din voturi.

O analiză, Stilyan Deianov, jurnalist bulgar stabilit la București:

“Este foarte clar că nici o majoritate nu se desprinde în urma acestui scrutin. Nu e posibil să se formeze un guvern viabil. Boiko Borisov a  propus un guvern de experți până în decembrie dar de fapt el vrea să salveze situația pentru că vede că nu are ce să facă. Dacă se va ajunge la repetarea alegerilor, scrutinul parlamentar s-ar putea suprapune cu cel prezidențial, din toamnă, Constituția Bulgaria permite asta. Oricum, guvernul de tehnocrați nu cred că este o variantă….Și cel mai probabil ne îndreptăm spre repetarea alegerilor. Acum, președintele este obligat să-i propună lui Borisov (al cărui partid s-a clasat pe primul loc) să formeze un guvern. Daca acesta nu reușește, șeful statului propune același lucru formațiunii clasate pe locul al doilea, ( ITN- Există un astfel de Popor, al vedetei de televiziune, Slavi Trifonov). Dacă nici așa nu se formează un guvern, atunci președintele alege o altă formațiune, nu în funcție de clasamentul rezultat în urma alegerilor, căreia îi încredințează sarcina de a forma un executiv. Dacă nici așa nu reușește, șeful statului formează un așa numit cabinet de serviciu, cu un mandat foarte scurt, până la alegerile care trebuie organizate în cel mai scurt timp.“

 

 

 
Jurnalistul bulgar Stilyan Deianov