Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi avertismente cu privire la mișcările Rusiei. Cât de gravă e amenințarea?

putin_crimeea.png

Susținători ai regimului Putin sărbătoresc cu entuziasm 4 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, Sevastopol, 14 martie 2018
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

UE se declară profund îngrijorată de activitatea militară rusă în jurul Ucrainei. Această declarație a Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borrell, este doar ultima dintr-un șir întreg de avertismente lansate din Occident, fie că vorbim despre NATO sau diferite capitale. Liderul european a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, sprijinul „neclintit” al UE pentru „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Dar cât de reală și gravă este amenințarea?

Mai multe rapoarte militare, inclusiv videoclipuri și fotografii distribuite pe rețelele de socializare, au documentat o desfășurare militară semnificativă atât în ​​Crimeea – care găzduiește flota rusească de la Marea Neagră cât și lângă granița dintre Rusia și Donbas, zona de conflict din estul Ucrainei.

Deși masează în mod evident trupe în regiune, Rusia a avertizat Occidentul, în termeni foarte duri, să nu facă vreo mișcare similară, altfel vor fi consecințe. Asta poate indica faptul că Moscova se află în căutarea unui pretext pentru o intervenție mai amplă.

Oare atacarea Poloniei de către Germania nazistă, la 1 septembrie 1939, n-a venit după un pretext invocat de Adolf Hitler? Istoria a dovedit că incidentul de frontieră care a precedat atacul fusese regizat de naziști.

Însă are Rusia cu adevărat intenția de a desfășura un conflict pe scară largă împotriva Ucrainei?

Pentru unii analiști, desfășurarea militară, chiar dacă impresionantă la o primă vedere, este totuși prea mică pentru o ofensivă extinsă. O mișcare, de altfel, mai degrabă păguboasă pentru Rusia, pe termen mediu.

Analiștii cred că Kremlinul își arată mușchii în încercarea de a revigora discuțiile de pace și de a testa angajamentul noii administrații americane față de Kiev.

Alții se tem însă că acumularea ar putea fi preludiul unei noi runde de agresiune rusă, după atacarea Georgiei în 2008 și anexarea Crimeei, în 2014. În definitiv, ambele episoade au luat pe neașteptate comunitatea internațională, iar răspunsul Occidentului nu a fost în măsură să descurajeze pe mai departe politica agresivă a lui Vladimir Putin.

Publicația The Moscow Times citează un raport al think-thank-ului Conflict Intelligence, care analizează informații din surse deschise legate de serviciile militare și de securitate ale Rusiei. Potrivit raportului, amenințarea la adresa Ucrainei este serioasă.

Analiștii centrului mai arată că Ucraina a interzis recent trei entități media prietenoase cu Kremlinul - o mișcare văzută la Moscova drept un atac asupra vorbitorilor de rusă din Ucraina și o amenințare directă asupra influenței Rusiei în țară.

Iar expertul militar, James Sherr, de la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Tallinn, care a consiliat guvernele occidentale cu privire la capacitățile militare ale Rusiei, consideră la rândul său că asistăm la „o escaladare dramatică și potențial devastatoare.”

Vești, așadar, îngrijorătoare și pentru România. În eventualitatea în care previziunile sumbre se vor adeveri, ne vom găsi în proximitatea unui conflict de amploare, nu doar între două state rivale și între două sisteme de guvernare.

Iar conflictul, în partea sa propagandistică și identitară, se face simțit chiar pe teritoriul României, prin valul de dezinformare și încercări de a diviza societatea. Unele acțiuni vin dinspre Moscova, altele sunt doar rodul activității așa-numiților idioți utili. Dar nu mai puțin periculoase, în acest context.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 6 aprilie 2021