Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: Doi foști demnitari uiguri au fost condamnați la moarte

uiguri.png

Polițiști chinezi în orașul Kashgar, provincia Xinjiang
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Doi foşti responsabili uiguri de rang înalt au fost condamnaţi la moarte pentru ”separatism” în regiunea autonomă Xinjiang din nord-vestul Chinei, au anunţat autorităţile locale, transmite miercuri AFP citată de Agerpres.

Punerea în executare a sentinţelor a fost suspendată pentru o perioadă de doi ani, în practică această pedeapsă fiind comutată în detenţie pe viaţă.

Cei doi responsabili conduceau administraţiile în domeniul justiţiei, respectiv al educaţiei în Xinjiang, regiune marcată de tensiuni între majoritatea musulmană (formată în special din uiguri) şi minoritatea han (de origine chineză).

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză Beijingul că a internat, începând din 2017, peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică.

Regimul comunist neagă această cifră şi dă asigurări că este vorba despre 'centre de formare profesională' menite să-i îndepărteze pe uiguri de islamism şi separatism, după o serie de atentate de care s-ar face vinovaţi.

În acest context, fostul ministru al justiţiei din Xinjiang, Shirzat Bawudun, a fost găsit vinovat de conspiraţie cu Mişcarea islamică din Turkestanul de Est (MITO), după ce s-ar fi întâlnit cu un membru al acesteia în 2003, pe când lucra în poliţie, conform agenţiei Xinhua.

MITO se află pe lista organizaţiilor teroriste a ONU, dar a fost retrasă de pe cea a Statelor Unite în noiembrie trecut, Washingtonul afirmând că are îndoieli că această mişcare continuă să existe.

Turkestanul de Est este, în general, numele dat regiunii Xinjiang de către uigurii în exil care cer independenţa regiunii.

Justiţia l-a mai găsit vinovat pe Bawudun de 'activităţi religioase ilegale cu ocazia căsătoriei fiicei sale'.

Celălalt condamnat, fostul ministru regional al educaţiei, Sattar Sawut, a fost găsit vinovat că a inclus în manualele şcolare în limba uigură ”apologii ale separatismului, terorismului şi extremismului religios”, conform site-ului guvernului local. Aceste manuale au fost folosite timp de 13 ani.

China nu publică numărul de condamnări la moarte dictate într-un an şi nici pe cel al execuţiilor, dar Amnesty International afirmă că această ţară este pe primul loc în lume la acest capitol, cu mii de condamnări şi execuţii în fiecare an.

 

Citește și: China: Sunt femeile din minoritatea uigură sterilizate forțat? (raport)