Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diplomația scaunului lipsă sau cum îi amăgește Erdogan pe europeni

erdogan959_urkey-erdogan_0.jpeg

Diplomația scaunului lipă sau cum îi amăgește Erdogan pe europeni
Diplomația scaunului lipă sau cum îi amăgește Erdogan pe europeni
Sursa imaginii: 
Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Liderii UE cer gesturi credibile și eforturi durabile din partea Turciei, după discuțiile cu presedintele Erdogan privind resetarea relațiilor. Au fost la Ankara, și si-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din această țară, sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.  

”Turcia trebuie să respecte drepturile omului", a adăugat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, regretând în special recenta retragere a Turciei din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

Cu toate acestea, cei doi lideri europeni au afirmat că Ankara a rămas „un partener important” al UE și au subliniat rolul acesteia în primirea refugiaților, în special a sirienilor.

După un an de tensiuni, oficialii turci au intensificat cererile de dialog cu europenii pentru soluționarea problemelor sensibile, care, pe lângă disputa maritimă greco-turcă din estul Mediteranei, se referă în special la rolul Turciei în conflictele din Siria, în Libia și mai recent în Nagorno Karabah.

Dar liderii europeni au cerut „gesturi credibile” și „eforturi durabile” din partea Ankarei și au pus-o sub supraveghere până în iunie, în timp ce o amenință cu sancțiuni.

În ciuda îngrijorărilor legate de situaţia statului de drept şi de reprimarea oponenţilor politici în Turcia în urma puciului eşuat din 2016, Uniunea Europeană şi Ankara rămân parteneri comerciali majori, cu interese de securitate comune.  Blocul comunitar cooperează cu Turcia şi pentru a stopa migraţia ilegală. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.  

Istoricul Ionuț Cojocaru crede că Erdogan doar îi amăgește pe europeni: “Cred că oficialii europeni nu ar fi trebuit să facă această vizită…. În relația cu Turcia iti trebuie răbdare, trebuie să înțelegi istoria, cultura, civilizația, mentalitatea. Însă cred că acum președintele turc va încerca să-i liniștească pe europeni până când vor intra o parte-două din banii promiși Ankarei din înțelegerea privind migrația ( semnată in 2016, e vorba de 6 miliarde de euro) dar dincolo de asta ar fi o naivitate să credem că Ankara va reveni în Convenția de la Istanbul, privind combaterea violenței împotriva femeilor sau că va respecta drepturile omului. Am vorbit împreună de câți judecători, procurori sau politicieni sunt închiși. ( 22 de foști militari turci au fost condamnați la închisoare pe viață miercuri, în dosarul loviturii de stat eșuate din 2016).”