Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Măcelarul din Kabul” îi îndeamnă pe afgani la luptă ascuns într-o cabină blindată

kabul.jpeg

Miting islamist la Kabul, 2 aprilie 2021
Image source: 
Facebook via France24

Liderul partidului islamist Hezb-i-Islami, Gulbuddin Hekmatyar, poreclit ”măcelarul din Kabul” a devenit ținta glumelor și ironiilor conaționalilor săi după ce, în timpul unui miting, le-a vorbit simpatizanților ascuns într-o cabină blindată.

”Suntem gata să devenim martiri”, ”Vrem demisia guvernului. Partidul Hezb-i-Islami este gata să asigure securitate și pace în Capitală”, se putea auzi din difuzoarele instalate pe cabina care-l adăpostea, în timpul mitingului organizat la Kabul în data de 2 aprilie.

Hekmatyar nu este o figură nouă pe scena politică afgană. Gruparea sa a fost una dintre principalele organizații care au luptat împotriva intervenției sovietice, în anii 80. După plecarea acestora, zece ani mai târziu, el și-a dobândit porecla de „măcelarul din Kabul” atunci când gruparea sa a asediat capitala afgană, într-un atac care a dus la moartea a  50.000 de oameni.

Pe atunci opozant al talibanilor, el a trebuit să părăsească Kabul după preluarea puterii în 1996 de către aceștia. După intervenția americană din 2001, a trăit în exil în Pakistan și apoi s-a întors în Afganistan pentru a lupta de această dată alături de talibani.

În 2016, gruparea sa era a doua cea mai puternică din țară. El a semnat un acord de pace cu președintele afgan, Ashraf Ghani, și a obținut ridicarea sancțiunilor Națiunilor Unite împotriva sa. În 2019 candidează la președinție, dar fără succes.

Ahmad (pseudonim), activist pentru drepturile omului din Kabul, comentează: ”Pe de o parte, sunt de acord că Kabul nu este deloc un loc sigur, chiar și pentru comandanți militari precum Hekmatyar, susținut de talibani. Mai sunt  aproximativ 20 de grupări teroriste active în Kabul, de la organizația Statului Islamic la grupări mai mici.

Pe de altă parte, înțeleg foarte bine reacția oamenilor. În primul rând, mulți îl urăsc pentru că din cauza bombardamentelor sale din anii 90, fiecare a pierdut pe cineva apropiat, iar acum el vorbește despre pace ca și când ar fi vrut-o mereu. Minte, pretinzând că poate oferi siguranță capitalei atunci când el însuși arată că siguranța sa nu este garantată”.

Într-o postare pe Facebook un internaut afgan îi sugerează liderului islamist să împrumute de la Papa Francisc celebrul papamobil...

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul France24