Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China investește 3 miliarde de dolari în cel de-al cincilea său centru de lansări spațiale

china_spatiu.jpg

Modulul central al stației spațiale chineze în construcție
Sursa imaginii: 
Facebook / Zhejiang, China

Ningbo, un oraş portuar din estul Chinei a demarat un program ambiţios ce constă în construirea celui de-al cincilea centru de lansări spaţiale pentru rachetele chineze, pentru a acoperi cererea aferentă unei dezvoltări accelerate a misiunilor comerciale, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

O companie de inginerie din provincia Zhejiang a câştigat licitația proiectului care prevede construirea unei rampe de lansare, precum şi o secţiune a centrului de comandă şi o uzină de asamblare şi testare, potrivit unui document publicat pe site-ul administrat de Zona de Liber Schimb Ningbo.

Conform planurilor de infrastructură ale guvernului din Zhejiang pentru 2021-2025, Ningbo va investi 20 de miliarde de yuani (3 miliarde de dolari americani) în centrul de lansare a rachetelor spaţiale din districtul Xiangshan, care se va numi "Elephant Hill".

Viitorul centru va putea să opereze 100 de lansări spaţiale pe an.

Potrivit mass-media chineze, Xiangshan se află la o latitudine favorabilă pentru lansările de rachete, comparabilă cu cea a bazei Cape Canaveral din Florida, care găzduieşte Centrul Spaţial Kennedy.

În următorii cinci-zece ani, China doreşte să lanseze mai mulți sateliţi comerciali, care vor putea să ofere servicii diverse, de la internet de mare viteză pentru aeronave şi până la monitorizarea transporturilor maritime de cărbune.

Pentru a acoperi cererea din domeniul lansărilor spaţiale, China va trebui să construiască rachete mai mari pentru a transporta pe orbită mai mulţi sateliţi, să construiască mai multe baze de lansare sau să opteze pentru o combinaţie între cele două strategii.

În prezent, această ţară deţine patru baze de lansări spaţiale - trei continentale şi una pe insula Hainan din sudul ţării.

China a lansat 39 de misiuni spaţiale în 2020, inclusiv o sondă spre planeta Marte, şi va depăşi cel mai probabil pragul de 40 de lansări în acest an, potrivit presei de stat.