Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irlanda de Nord: Convocare de urgență a Adunării legislative după violențele sectare

autobuz_belfast.jpg

Autobuz incendiat la Belfast
Oameni înarmați au deturnat și incendiat un autobuz într-un cartier protestant din Belfast
Sursa imaginii: 
Jason Cairnduff/Reuters

Adunarea legislativă a Irlandei de Nord a fost convocată în sesiune de urgență după o noapte de violență sectară în vestul capitalei Belfast. Violențele au avut loc la interfața dintre protestanții pro-britanici și catolicii naționaliști și separatiști.

Mai mulți ofițeri de poliție au fost atacați, au fost aruncate bombe cu benzină și un autobuz a fost incendiat miercuri seara, iar sindicatul polițiștilor a declarat că șapte ofițeri au fost răniți în timpul violenței pe ambele părți ale unei interfețe între zonele loialiste și naționaliste.

Adjunctul șefului poliției din Irlanda de Nord (PSNI), Jonathan Roberts a declarat că este probabil ca organizațiile paramilitare să fi fost implicate în dezordini. Câteva sute de oameni de fiecare parte au aruncat cu bombe de benzină dinspre Shankill Road – protesant și Springfield Road – naționalist.

Șoferul al cărui autobuz cu etaj a fost atacat și ars este “foarte zguduit de incident, dar este nevătămat fizic”, potrivit operatorului de transport public Translink.

Violențele din Irlanda de Nord au loc în fiecare seară de mai bine de o săptămână, timp în care 55 de polițiști au fost răniți. Shankill Road și Springfield Road din vestul Belfastului se adaugă acum la Newtownabbey, Carrickfergus, Ballymena și zona Waterside din Londonderry. În ultimele zile, 10 persoane au fost arestate ca urmare a revoltelor unele chiar în vârstă de 13 ani.

Modul de a rezolva diferențele este prin dialog, nu prin violență sau infracționalitate” a a spus prim ministrul Regatului Unit, Boris Johnson care s-a declarat profund îngrijorat de violența din provincia britanică.

Acum este momentul ca cele două guverne și lideri din toate părțile să lucreze împreună pentru a dezactiva tensiunile și a restabili calmul.”, a scris la rândul său prim ministrul Republicii Irlanda, Micheall Martin pe rețelele sociale.

Ce a provocat violența?

Multă furie a provicat participarea politicienilor Sinn Féin (partid separatist, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze) la înmormântarea unui fost lider al IRA vara trecută, care încălca în mod flagrant regulile Covid-19.

Liderii Sinn Fein la o înmormântare în iunie 2020
Liderii Sinn Fein au participat la o înmormântare în iunie 2020 încălcând restricțiile impuse în timpul pandemiei de Coronavirus
Sursa imaginii: 
PACEMAKER

Lideri ai Sinn Féin, printre ei, foști membri ai IRA, au mers pe străzi în spatele unui cortegiu într-o perioadă în care mulți oameni au ratat participarea la înmormântări pentru cei dragi. Au fost însă și înmormântări ale protestanților pro-britanici care au încălcat regulile în timpul pandemiei.

Brexit creează tensiuni în comunitățile loialiste de luni de zile, odată cu realizarea faptului că Irlanda de Nord este tratată acum separat față de restul Regatului Unit. Semnele de furie asupra noii frontiere comerciale din Marea Irlandei sunt mânjite acum pe ziduri, acuzându-l pe premierul Johnson de trădarea Irlandei de Nord.

Liderii politici unioniști - inclusiv liderul Partidului Democrat Unionist (DUP), șefa executivului ptovincial Arlene Foster - au declarat că șeful PSNI, Simon Byrne, ar trebui să demisioneze din cauza gestionării înmormântării naționalistului Bobby Storey în iunie 2020. Săptămâna trecută s-a luat o decizie de a nu-i urmări în justiție pe liderii Sinn Féin care au participat la înmormântare.

“Aceste acțiuni nu reprezintă unionismul sau loialismul. Sunt o rușine pentru Irlanda de Nord ”, a scris Arlene Foster, într-o postare pe Twitter, în care i-a descris pe rivalii din Sinn Fein drept “adevărații infractori”.

Joi, Adunarea Irlandei de Nord este convocată pentru ca politicienii să ia în considerare o moțiune prin care se cere un “sfârșit imediat și complet” al violenței în zonele protestante. Moțiunea adusă de Partidul Alianței solicită membrilor adunării să-i condamne fără echivoc pe cei implicați și să susțină statul de drept.

Arlene Foster și DUP, care doresc rămânerea Irlandei de Nord în Regatul Unit, se află într-un guvern de coaliție cu Sinn Fein, partid care dorește unirea provinciei cu Republica Irlanda.

Acesta aranjament de împărțire a puterii în provincie între protestanții pro-britanici și catolicii separatiști pro-Republica Irlanda datează din 1998, când Acordul din Vinerea Mare a pus capăt unui conflict civil de 30 de ani în timpul căruia și-au pierdut viața peste 3500 de persoane.