Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Prințul consort Philip, "forța" Reginei Elisabeta a II-a, a murit la 99 de ani

printul_filip.jpg

Prințul Philip
Prințul Philip a decedat la 99 de ani și era căsătorit de 73 de ani cu Regina Elisabeta
Sursa imaginii: 
Sky News

Prințul Consort Philip, duce de Edinburgh, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord, a murit la vârsta de 99 de ani. Decesul a fost anunțat oficial de Palatul Buckingham. 

"Cu o profundă durere Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat liniștit în această dimineață la Castelul Windsor”. se spune în comunicatul Palatului Buckingham.

Prințul Philip fusese externat din spital pe 16 martie după o internare de o lună pentru probleme cardiace. 

El era căsătorit cu Regina Elisabeta (care pe 21 aprilie împlinește 95 de ani) din 1947, la nunta lor asistând și Regele Mihai care era vărul lui Philip și era înrudit prin bunica sa, Regina Maria, și cu suverana actuală. Ducele de Edinburgh a devenit cel mai longeviv prinț consort din istoria britanică.

Prințul Philip a fost internat la spital de Crăciun în 2011 în vederea unui tratament pentru o arteră blocată, în 2012 a fost internat în spital în timpul Jubileului de Diamant al Reginei cu o infecție a vezicii urinare, iar în 2013 a avut o operație exploratorie pe abdomen.

Abia în mai 2017, după ce a desfășurat mai mult de 20.000 de angajamente publice individuale, prințul în vârstă de 96 de ani s-a retras din programul de îndatoriri regale, însoțind-o ocazional pe regină la evenimente mari.

Nu au fost stabilite detalii oficiale despre înmormântarea ducelui de Edinburgh, dar se bănuiește că i se va oferi mai degrabă o înmormântare ceremonială regală decât o înmormântare de stat, în conformitate cu dorințele sale, decizia finală urmând a fi luată de Regina Elisabeta în zilele următoare

Philip - "Forță și rezistență" pentru regină

Prințul Filip al Greciei și Danemarcei s-a născut pe insula Corfu pe 10 iunie 1921, iar la vârsta de 18 ani, prințul s-a alăturat Marinei Regale britanice în calitate de cadet, participând activ în cel de-al doilea război mondial la lupte în Oceanul Indian și în Marea Mediterană fiind decorat pentru bravură.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Phillip la Castelul Windsor în vara 2020
Sursa imaginii: 
PA

Prințul Philip și Regina Elisabeta au avut patru copii - Charles, Anne, Andrew și Edward - opt nepoți și 10 strănepoți. 

El s-a considerat ca un modernizator al monarhiei, dar era în același timp cunoscut pentru opiniile sale exprimate fără înconjur, care uneori încălcau rezerva constituțională pe care membrii familiei regale sunt obligați să o păstreze în public. 

Cu ocazia nunții de aur, aniversate pe 20 noiembrie 1997, Regina Elisabeta a spus despre Prințul Philip: "De prea multe ori, din păcate, prințul Philip a trebuit să mă asculte vorbind. În mod frecvent am discutat în prealabil discursul meu plănuit și, după cum vă imaginați, opiniile sale au fost exprimate într-un mod direct. El mi-a dat pur și simplu forța și rezistența în toți acești ani, iar eu și întreaga familie, țara noastră și multe alte țări, avem față de el o datorie mai mare decât ar pretinde-o vreodată, sau o vom ști vreodată ".

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ