Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisarul Thierry Breton: UE poate atinge imunitatea colectivă în vară. Cu o condiție...

thierry_breton.jpg

Comisarul european Thierry Breton
Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a răspuns criticilor referitoare la strategia europeană de vaccinare, a vorbit despre disputa privind AstraZeneca și și-a exprimat convingerea că Europa va avea suficiente doze disponibile până în această vară pentru a face posibilă imunitatea de turmă.

Reporterul Der Spiegel i-a cerut comisarului Thierry Breton să explice de ce Statele Unite și Marea Britanie au investit mai mult în producția de vaccinuri, în comparație cu Uniunea Europeană, ceea ce se repercutează acum în ratele superioare de vaccinare.

”Am produs și livrat aproximativ 180 de milioane de doze de vaccin în UE până acum, cam cât SUA”, a răspuns responsabilul european.

El a precizat să singura diferență este că, spre deosebire de SUA și Marea Britanie, UE furnizează vaccinuri și în alte țări. Apoi a apărut problema cu livările AstraZeneca la un sfert din cantitatea convenită. Dacă ne-ar fi tratat la fel cum au tratat Marea Britanie, am fi exact în același loc cu vaccinările astăzi ca și britanicii, a explicat comisarul.

Pe de altă parte, în Marea Britanie există două fabrici de vaccinuri, dar numai una dintre ele produce.

Din cele 37 de milioane de doze administrate în Marea Britanie până în prezent, această unitate de producție a furnizat cel mult o treime. Restul au venit în principal din Europa. Cu alte cuvinte: Marea Britanie depinde în mare măsură de UE pentru campania sa de vaccinare.

Apoi, UE este singura regiune care oferă sprijin generos cu vaccinuri pentru alte țări. Folosim 60% din producția noastră pentru propriile nevoi, iar restul pleacă în străinătate.

”Cu siguranță, înțelegem problemele pe care le au britanicii. Au avut multe infecții în timpul primului val de pandemie și au suferit aproape 130.000 de decese, mai mult decât orice țară din UE. De asemenea, chiar dacă au oferit multora o primă doză, puțini au primit-o pe a doua. Acum au nevoie de o a doua doză și pentru asta, de livrări din UE”, spune Thierry Breton.

”Britanicii susțin că pur și simplu au dispoziții contractuale mai bune decât UE. E adevarat?” - insistă Der Spiegel.

”Contractele sunt în mare parte identice”, răspunde comisarul. ”Tot ce cerem este ca AstraZeneca să livreze ceea ce ni s-a promis. Nici mai mult, nici mai puțin”.

Comisarul UE a evitat să vorbească despre blocarea exporturilor, dar a precizat că UE va reține toate dozele produse pe teritoriiul ei de firma suedezo-britanică, în limitele cantităților contractate. Și orice produce compania dincolo de asta, poate livra acolo unde dorește.

Întrebat despre vacinul rusesc Sputnik V, Thierry Breton s-a declarat convins că Agenția Europeană pentru Medicamente va evalua produsul în mod corect .

Dar o aprobare nu ar însemna că vaccinul poate fi produs în cantități suficiente. În mod normal, durează multe luni pentru a construi și a crește producția.

”Pur și simplu este prea târziu să folosim Sputnik V pentru scopul nostru de a vaccina toți europenii până în vară. Acum există 53 de fabrici care produc vaccinuri în 12 țări din UE, iar producția lor crește masiv”, a spus comisarul.

Până la jumătatea lunii iulie, vor fi disponibile aproximativ 420 de milioane de doze. Acest lucru este suficient pentru a vaccina 70% din populația adultă din UE și pentru a obține imunitatea efectivului - cu condiția, desigur, că aceste doze să fie folosite.

Iar responsabilul european a atras atenția că statele membre trebuie să organizeze campanii de vaccinare în masă și să convingă oamenii să se vaccineze chiar acum.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 aprilie 2021