Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: ”Politicienii se comportă ca niște stăpâni de sclavi”

bulgaria.png

Premierul bulgar Boyko Borissov și stafful său privindu-și alegătorii
Image source: 
capital.bg

Revista presei Europa Plus:

- Din ce în ce mai mulți politicieni bulgari, și în special cei de la putere, refuză să furnizeze informații publice și uneori chiar să răspundă la simple întrebări;

- Lenka Petrović, considerată cea mai bună harpistă din lume, a dat un concert cu publica în Serbia;

- În Croația, o fetiță de doi ani a decedat la spital după ce a fost agresată fizic de părinți.

Din ce în ce mai mulți politicieni bulgari, și în special cei de la putere, refuză să furnizeze informații publice și uneori chiar să răspundă la simple întrebări, scrie editorialista Mirela Veselinova în publicația capital.bg:

”Campania electorală se desfășoară cu respectarea distanțării sociale”. Această glumă care a circulat intens pe rețelele sociale în ultima vreme ilustrează cât se poate de bine unul din paradoxurile politicii din Bulgaria: participarea la diversele întâlniri cu electoratul, discuțiile, schimburile de idei, receptivitatea față de solicitările și nevoile alegătorilor se dovedește a fi din ce în ce mai des o povară nesuferită de care politicienii ar da orice să scape.

Această tendință se face simțită de mai mulți ani, iar în ultima perioadă devine tot mai vizibilă. Reprezentanții puterii, începând cu premierul și până la cei mai mărunți funcționari din ministere, fac tot ce le e posibil ca să evite dialogul iar dacă se văd totuși în situația de a răspunde unei întrebări, preferă pur și simplu să tacă. Aceasta este doar partea vizibilă a abisului care se deschide din ce în ce mai larg între lumea politică și cea a cetățenilor obișnuiți.

Politicienii se transformă treptat din servitori ai puterii, așa cum ar trebui să fie în cazul ideal, în stăpâni de sclavi. Stăpânul când vrea să fure, fură și când vrea să tacă tace.

Problema nu este doar a partidului GERB de guvernământ. În toată campania electorală partidul condus de Slavi Trifonov a refuzat categoric să participe la orice fel de dezbatere publică, discuție sau interviu. Potrivit mai multor surse din interiorul partidului, candidaților înscriși pe listele electorale li s-a interzis să facă declarații publice, inclusiv pe rețelele sociale.

În data de 16 martie a.c. reprezentanții partidului de guvernământ și-au prezentat public programul într-o conferință la care președintele Boyko Borissov a fost absent și care nu a durat mai mult de 30 de minute. La sfârșit nu a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Important de menționat este că evenimentul a fost anunțat cu doar două ore înainte de a începe și cu 10 minute după ce biroul de presă anunțase că premierul a plecat într-o vizită la Viena...”, scrie editoriaIista

 

Serbia: Cea mai bună harpistă din lume în concert cu public

 

Foto: harpcontest-israel.org.il

În timpul pandemiei concertele online au devenit ceva obișnuit, așa că o întâlnire ”live” cu artiștii este o adevărată surpriză. Un astfel de eveniment a avut loc recent la Kragujevac, în Serbia, unde publicul a putut-o vedea și auzi în direct pe harpista de 25 de ani Lenka Petrović, considerată cea mai bună harpistă din lume, transmite publicația locală Nova.rs.

Ea este deținătoarea trofeului suprem la Concursul Internațional de Harpă din Israel, considerat de specialiști un fel de Campionat mondial, care are loc din 3 în 3 ani.

Lenka Petrović a câștigat acest concurs în 2018, iar de atunci cariera ei a cunoscut o evoluție fulminantă: concerte de succes în Italia, China, Argentina, Statele Unite, Rusia etc. Marea ei bucurie este că acum are propria sa harpă, pe care a primit-o odată cu râvnitul premiu.

”A ajuns cu avionul, de la o fabrică din Chicago, care este și sponsor al concursului. A fost cea mai importantă zi din viața mea. Nu aș fi avut niciodată propria mea harpă, de o asemenea calitate, dacă nu aș fi câștigat acest concurs. Valorează 55 000 de dolari, nu mi-aș fi permis niciodată să o cumpăr”, spune Lenka.  

Următoarea ediție a concursului este programată pentru toamna acestui an, dar datorită pandemiei, concursul s-ar putea amâna, așa că tânăra din Serbia ar putea rămâne în posesia titlului de cea mai bună harpistă din lume ”mai mult decât era prevăzut”, după cum explică ea râzând.

 

Croatia: Copil de doi ani ucis în bătaie de părinți

Medicii de la spitalul din Zagreb au anunțat în data de 4 aprilie că în ciuda tuturor eforturilor, o fetiță de doi ani care fusese internată cu puțin timp înainte, nu a mai putut fi salvată de la moarte. Publicația locală index.hr relatează că fetița fusese adusă inițial, în stare de inconștiență, la spitalul din Nova Gradiška, de mama sa, care, întrebată despre leziunile grave de pe corpul și capul copilului, nu a spus decât că aceasta ar fi ”căzut”.

Medicii au încercat să o reanimeze, dar dată fiind gravitatea afecțiunilor s-a decis transferarea la spitalul din Zagreb.  Pottrivit directorului spitalului din Zagreb, la internare fetița era în comă, cu leziuni cranio-cerebrale grave și a fost pusă sub ventilație mecanică.

S-a constatat însă că, în afara leziunilor de la cap, fetița avea pe tot corpul echimoze și alte leziuni mai vechi.

Potrivit mass-mediei locale, până în noiembrie 2020 fetița a trăit într-o familie de adopție, după care a fost redată familiei naturale, unde a început să fie agresată fizic în mod sistematic.

Bunica sa ar fi avertizat instituțiile pentru protecție socială despre abuzuri. Asistenta socială care supraveghea familia a scris în ultimul său raport că de la începutul anului fetița începuse să vorbească mult mai puțin ca de obicei și să se comporte într-un mod neobișnuit, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

 

Macedonia

Publicația Sloboden Pecat din Macedonia face o trecere în revistă a tipurilor de vaccin pe care le-au folosit președinții diverselor state ale lumii care s-au vaccinat până în prezent. Astfel, președintele SUA, Joe Biden, a primit deja două doze de vaccin Pfizer încă din luna ianuarie. Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a folosit vaccinul de la AstraZeneca, iar în Turcia, unde campania de vaccinare a început din 14 ianuarie, președintele Recep Tayyip Erdogan a fost vaccinat cu Sinovac, ca și președintele Inoneziei, Joko Widodo.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic și președintele Insulelor Seychelles, Wavel Ramkalawan au folosit vaccinul chinezesc Sinopharm, în timp ce președintele Croației, Zoran Milovanovic, a primit, în fața camerelor de luat vederi, vaccinul AstraZeneca. Lista președinților care s-au vaccinat cu AstraZeneca îi include și pe Egil Levits (Letonia), Michael Higgins, Gitanas Noseda (Lituania) și Cyril Ramaphosa (Africa de Sud).

În Italia, țară care a decis recent că vaccinarea tuturor lucrătorilor din domeniul sanitar este obligatorie, președintele Sergio Mattarella a fost vaccinat cu ”Moderna”.

În Kazakhstan, președintele Kassym-Jomart Tokayev, a ales vaccinul Sputnik V, la fel ca președintele Argentinei, Alberto Fernandez. De precizat că, deși primise ambele doze, președintele argentinian a fost confirmat pozitiv în data de 5 aprilie.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Petar Ranguelov - Bulgaria

Valentina Tulovic - Serbia

Lucija Mežnarić - Croația

Isidora Zdravkovska - Macedonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 12 aprilie 2021