Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioniță:”Dacă aș putea deschide centre în ambasade, i-aș vaccina pe unii cetățeni ai R.Moldova contra moldovenismului primitiv”

daniel-ionita.jpg

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, susține că dacă ar putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-ar vaccina pe cetățenii moldoveni contra-Covidului, dar i-ar vaccina poate ”contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenire din perioada sovietică”. Declarații în acest sens au fost făcute la emisiunea ”În profunzime” de la Protv Chișinău.

Totodată, diplomatul român, Daniel Ioniță a precizat că este imposibil ca în incinta Ambasadei sau a consulatelor din R.Moldova să fie deschise centre de vaccinare pentru moldovenii cu cetățenie română care acum sunt nevoiți să meargă în România pentru a se vaccina împotriva coronavirusului.

”Misiunile diplomatice au prerogative și responsabilități stricte care au fost definite în convențiile internaționale, practic, nu suntem centru medical. Vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat. Sunt tot felul de chestiuni asociate acestui proces de vaccinare, nu este o simplă injecție, treci printr-un interogatoriu medical, completezi o fișă, după ce te-ai vaccinat, medicii poartă răspunderea stării tale de sănătate. Dar să știți, dacă aș putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică", a punctat ambasadorul Daniel Ioniță.

Referindu-se la cea de-a treia tranșă din lotul de 200 de mii de doze, diplomatul român a precizat că vaccinurile vor ajunge la Chișinău, în funcție de dinamica vaccinării în Republica Moldova, dar o dată exactă nu se știe. ”România va fi alături Republica Moldova pe toată perioada pandemiei, iar a treia tranșă de vaccinuri din lotul umanitar de 200 de mii de doze, va ajunge la Chișinău în scurt timp. România a donat, până în prezent 77 de mii de vaccinuri, transportul lor a fost făcut prin mecanismul de protecție al UE, iar aceste vaccinuri au fost repartizate, și asta a fost o dorință a noastră, în absolut toate raioanele Republicii Moldova, pentru că am vrut să-i ajutăm pe toți”.

"Vaccinurile urmează să vină etapizat. Vaccinurile promise de noi vor ține cont inclusiv de dinamica vaccinării în Republica Moldova și de disponibilitatea României. Pentru că aceste vaccinuri sunt donate Republicii Moldova din doza României, din pâinea României am tăiat o felie consistentă pe care am oferit-o cu generozitate cetățenilor moldoveni, indiferent de cetățenie, limbă vorbită, de faptul că iubesc sau nu România”, a subliniat Daniel Ioniță.

Să spunem că, în R.Moldova, peste 65 de mii de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, până în prezent, ceea ce constituie în jur de 2 la sută din populație. Și pentru că procesul de imunizare decurge lent, tot mai mulți moldoveni merg în România să se vaccineze, printre aceștia chiar și deputați. 

Campania de imunizare în R.Moldova a început la 2 martie, cu vaccinurile AstraZeneca, oferite de România, ca ajutor umanitar. Primele 21.600 de doze din cele 200.000, promise de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Chișinău, la sfârșitul lunii februarie. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația ambasadorului României în R.Moldova privind vaccinarea moldovenilor