Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barna: Coaliţia merge mai departe. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii

dan_barna_1_gov_ro.jpg

USR PLUS si-a retras sustinerea pentru premierul Florin Cîțu
USR PLUS si-a retras sustinerea pentru premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
gov.ro

Vlad Voiculescu va continua să fie ministrul Sănătății, anunță liderul USR, Dan Barna: „Nu a fost niciun moment în discuție, în coaliție, să fie demis sau să se retragă”. „Coaliția merge mai departe. Coaliția e asumată pe reformele din programul de guvernare”, mai spune Dan Barna.

Copreşedintele USR Dan Barna a afirmat, luni, că actuala coaliţie merge mai departe, iar guvernarea continuă în această structură pentru a îndeplini programul asumat. "Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă", a declarat el, scrie News.ro.

"Mesajul e unul foarte simplu: coaliţia merge mai departe, coaliţia e asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură pentru că este foarte important ca acest guvern să îşi îndeplinească programul de guvernare", a declarat Dan Barna, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

El a menţionat că a fost discutat şi subiectul legat de sănătate, între altele.

"Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă", a susţinut Dan Barna.

Dan Barna a arătat că decizia de transformare a Spitalului Foişor într-unul COVID a fost "tehnic corectă".

"Cum s-a întâmplat acest lucru nu a fost, evident, cea mai inspirată modalitate, sunt multe lucruri acolo care nu au funcţionat aşa cum trebuie, de la faptul că ar fi trebuit să existe un cordon de.... un spaţiu, un cordon de siguranţă între pacienţii care erau evacuaţi cu salvări sau cu automobilele aparţinătorilor şi oamenii care se strânsese şi presă.... nu a fost în regulă din punctul meu de vedere şi sper să nu mai văd vreodată astfel de imagini, situaţia în care om pe targă, persoană operată să se trezească cu microfoane şi camere şi oameni alături de dânsul sau de dânsa... e o situaţie pe care o analizăm în zilele următoare şi vom vedea cum trebuie descompusă această răspundere", a declarat Dan Barna.

El a subliniat că "discuţia nu a fost despre demisii".

"Discuţia a fost despre cum reuşim să avem o coordonare mai bună a comunicării între Guvern, între ministerele din subordinea Guvernului încât mesajele să fie mult mai clare şi astfel încât astfel de decizii, cum a fost cea de evacuare a Spitalului Foişor, să poată fi analizată din timp", a afirmat Barna.

El a susţinut că nu s-a discutat despre "declaraţiile punctuale ale unuia sau celuilalt".

"Nu a fost vorba de nicio ameninţare... suntem într-o relaţie mult mai bună de colaborare ca să fie nevoie de ameninţări, un dialog deschis, un dialog asumat, bărbătesc pot să spun", a adăugat el.

Întrebat dacă se ia în calcul revocarea miniştrilor Stelian Ion şi Vlad Voiculescu, el a replicat: "Dar de ce să ne mărginim doar la doi colegi? Nu, nu luăm în calcul niciun fel de revocare. Nu este vorba de revocări, repet, discuţia în coaliţie a fost - şi aceasta a fost tema principală şi spiritul dialogului - a fost exact de a reuşi să avem o comunicare cât mai bună tocmai pentru ca aceste, să spun, sincope de mesaj să nu mai apară".

Dan Barna a precizat că fiecare partid îşi evaluează proprii miniştri.

"Suntem de acord că se fac evaluări periodice ale performanţei colegilor din Guvern şi în funcţie de asta luăm decizii în coaliţie. (…) Fiecare partid îşi evaluează proprii miniştri, cum este şi firesc. La nivelul Guvernului există această analiză în şedinţa de Guvern, asta se discută în mod constant în şedinţele de Guvern. (…)  În momentul de faţă nu există o analiză de revocare sau o perspectivă de revocare pe termen scurt. (…) Legal, premierul are atributul de a decide revocări sau demiteri în egală măsură, într-un Guvern de coaliţie o astfel de decizie se ia după un dialog în cadrul coaliţiei, pentru că aşa a funcţionează coaliţiile. Deciziile se iau în urma discuţiei coaliţiei, decizia finală aparţinând premierului”, a explicat Dan Barna, care a menţionat că evaluarea miniştrilor va fi realizată la şase luni.

Dan Barna a susţinut că responsabilitatea pentru situaţia de la Spitalul Foişor este a celor care au organizat evacuarea.

"Situaţia de la Foişor este în evidenta responsabilitate a celor care au organizat respectiva evacuare. Din punctul meu de vedere responsabilitatea managementului situaţiei de la Foişor aparţine celor care au organizat acea evacuare, lucrurile sunt foarte clare acolo, e o decizie corectă tehnic, necesară, care s-a dovedit că a salvat deja nişte vieţi şi de aici trebuie să pornim”, a afirmat liderul USR-PLUS.

El ar vrea să vadă mai mult sprijin pentru Vlad Voiculescu.

"Aş vrea să văd mai mult sprijin pentru Vlad Voiculescu nu doar în linia mesajului preşedintelui, ci în linia partidelor din coaliţie, în linia acelora care analizează această luptă cu pandemia. Evident fiind în prima linie a acestei lupte are nevoie de toată susţinerea”, a mai declarat Dan Barna.