Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sofagate : şi dacă Ursula von der Leyen nu are dreptate ?

sofagate

Comisia Europeană dorește o modificare a protocolului astfel încât scena « canapelei » de la Ankara să nu se mai repete. Umilirea Ursulei von der Leyen de către Recep Tayyip Erdogan și Charles Michel este evenimentul politic cel mai dezbătut în ultima săptămână la Bruxelles. Dar poate ea schimba ceva ? 

Acel video de aproximativ un minut a circulat intens pe rețelele sociale și a atras simpatia tuturor pentru Ursula von der Leyen rămasă în picioare, fără fotoliu adecvat.  Alături de ea, doi bărbați se așezau confortabil fără să le pese. 

Onomatopeea auzită în video a subliniat sentimentul de umilință încercat în acel moment de președinta Comisiei Europene.

Pe loc, la Ankara chiar, Ursula și-a informat protocolul  că așa ceva nu se mai poate repeta. De ce? Întrucât, așa cum s-a aflat mai târziu, membrii echipei de protocol ai Ursulei nu au fost prezenți la reuniunea de pregătire a vizitei. Doar echipa de la Consiliu a trecut în revistă coregrafia împreună cu serviciile de la Ankara – fără a avea acces însă la sala de reuniune. 

Apoi, la Bruxelles, șeful de cabinet al lui von der Leyen, Björn Seibert, a redactat cinci propuneri prezentate cabinetului lui Charles Michel care de acum ar trebui să observe alte reguli în compania președintei. 

Se pune aici și problema imaginii europenilor creată prin acest incident de catre partea turcă. De altfel, Parlamentul European vrea și el o explicație, astfel cei doi vor fi prezenți marți 13 aprilie la Conferința Președinților de grupuri politice – o reuniune cu ușile închise. 

Iar Michel și von der Leyen, cuplul momentului, s-au întâlnit astazi la ea în birou, pe teritoriul ei. Cei doi nu își mai vorbiseră din acea zi de la Ankara, adică din 6 aprilie. 

Si ce vrea de fapt Ursula – mai precis șeful ei de cabinet – având în vedere că arhitectura inter instituțională de la Bruxelles este reglementată prin Tratatele UE şi actualizată în 2011 printr-un acord între instituții? 

Nu sunt repuse în chestiune Tratatele, ne asigură Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Este vorba despre o orhestrare a evenimentelor viitoare de acest tip – adică a vizitelor efectuate în comun. 

Ce stipulează Tratatele UE și acordul în materie de protocol în cadrul vizitelor comune? Ei bine, cel mai înalt în rang este atunci președintele Parlamentului European, urmat de cel al Consiliului European (Charles Michel) , de președintele de moment al Consiliului ( Prim Ministrul țării care asigură președinția rotativă a UE) și în fine de președintele Comisiei Europene. 

Ursula von der Leyen este deci întotdeauna pe ultimul loc în baza acestui protocol. De altfel, Ankara a reacționat în urma scandalului aprins în 6 aprilie spunând că protocolul primit de la partea europeană a fost respectat la virgulă – iar Ursula a eșuat pe canapea. 

Ce poate ea schimba? Björn Seibert care a inițiat actuala dispută cu Charles Michel imediat după vizita de la Ankara, a redactat propuneri pentru a ameliora imaginea dată Ursulei în aceste întâlniri – și de altfel și cooperarea între instituțiile UE pe scena internațională. 

Dacă protocolul într-adevăr nu-i acordă o prea mare vizibilitate, se cere ca demnitatea ei de femeie să fie respectată. 

Intr-adevăr, au fost și alte întâlniri între o delegație europeană şi Turcia, chiar la Ankara , unde președintele Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker sau José Manuale Barroso) nu au fost aruncați pe canapea. Nu oficial, cel puțin, deși Juncker mărturisește că au fost momente în care el a fost pus mai de-o parte (poate chiar pe o canapea). 

In limbaj diplomatic,  președintele turc ajuns la mâna Europei pentru fondurile privind migrația (pe care de altfel o folosește drept armă) a profitat de acel moment pentru a-i umili pe europeni. 

Dacă Charles Michel ar fi remarcat că Ursulei nu i s-a oferit un fotoliu în apropierea lui, în ciuda celor afirmate ulterior, el ar fi putut fie să-i ofere fotoliul său și să ceară un altul pentru sine, fie să refuze să se așeze pâna când situația nu era reglată. Dar nu a observat...

Incidentul a umilit-o pe von der Leyen ca femeie, ca șefa unei instituții europene și ca reprezentant al vestului european. Este limpede că fără concursul involuntar al lui Charles Michel, insulta programată de Erdogan nu ar fi avut efect. 

In presa europeană unele voci spun acum că Ursula „face pe diva” și cere drepturi ce nu i se cuvin. La prima vedere așa se pare, într-adevăr. Dar în politică și în diplomație, lucrurile sunt adesea cu mult mai subtile și mai nuanțate. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan