
Politică
Conflictul PNL-USR-PLUS, rezolvat prin vechea metodă: batista pe țambal
sebastian-zachmann-cover-cover-850.jpg

Războiul politic dintre PNL și USR-PLUS este alimentat în aceste zile de imaginile revoltătoare de la evacuarea pacienților din spitalul Foișor pentru a face loc bolnavilor covid. Unii lideri liberali din teritoriu au profitat de această ocazie pentru a cere demisia lui Vlad Voiculescu, explică jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider Politic de la PrimaTV. Nemulțumirea liberalilor e veche. Ei ar vrea ca la Sănătate să fie fostul ministru, Nelu Tătaru, sau un altul, dar nu Voiculescu, spune Zachmann.
Sebastian Zachmann: E o rană mai veche nevindecată și într-adevăr are legătură cu negocierile din luna decembrie când PNL a renunțațt la multe portofolii importante astfel încât Ludovic Orban să se aleagă cu funcția de președinte al Camerei Deputaților. Mulți liberali spun că fostul ministru al Sănătății a trecut țara prin criză, a fost ministru la greu și tot el ar fi trebuit să-și continue mandatul pentru a culege și laurii campaniei de vaccinare și a revenirii la normalitate. Însă vedem acum acest conflict între PNL și USR-PLUS care va fi rezolvat în mod tradițional cu o batistă întinsă pe țambal, însă aceste clinciuri vor săpa la temelia coaliției de guvernare.
Trăim într-o distopie dacă ne uităm strict la declarațiile politicienilor, pentru că atunci când îl aud pe premierul Florin Cîțu vorbind de normalitate și de luminița de capătul tunelului, am impresia că trăiesc într-o țară, dar, concomitent, când îl ascult pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu vorbin despre numărul de paturi de la ATI și toate măsuile de restrângere a unor libertăți, mă întorc la apocalipsă. Nu știu care este realitatea cu adevărat: cea prezentată de premierul Florin Cîțu sau cea prezentată de ministrul Guvernului Cîțu și anume Vlad Voiculescu.
Pe acest fond al haosului epidemic, se mai așterne și un strat de orgoliu politic, de competiție politică mai exact, pentru că acolo, și la PNL și la USR-PLUS, urmează două congrese în toamnă definitorii pentru viitoarea guvernare, nu doar pentru partidele, pentru PNL și USR-PLUS, ci și pentru actul guvernării în sine, pentru că în momentul de față nu știm exact unde este puterea. De exemplu la PNL puterea e mai degrabă la Ludovic Orban sau la premierul Florin Cîțu? Va candida premierul Fli=orin Cîțu și pentru fucnția de președinte PNL dorind să aibă întreaga putere cînd vine vorba de PNL sau îl va lăsa în continuare pe Ludovic Orban și el va fi șef la Guvern, o mișcare care amintește mai degrabă de epoca Dragnea? De partea cealaltă la USR-PLUS avem doi competitori deja anunțați și Dan Barna și Dacian Cioloș. În funcție de rezultatul acestor congrese se va trage linie și poate că, din această toamnă, politicienii de dreapta din această coaliție vor începe să și guverneze, nu doar să se lupte politic.