Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Guvernul anchetează o acțiune de lobby a fostului prim ministru, David Cameron

david_cameron.jpg

David Cameron
David Cameron neagă faptul că ar fi încălcat regulile de lobby
Sursa imaginii: 
David Cameron Facebook

Guvernul britanic a anunțat declanșarea unei anchete cu privire la încercarea fostului prim ministru David Cameron de a face lobby pe lângă miniștri în numele companiei financiare Greensill Capital care a intrat în faliment în martie 2021. Fostul prim-ministru și lider al Partidului Conservator a fost criticat pentru contactarea miniștrilor prin intermediul unor mesaje text în numele companiei.

Biroul prim ministrului Boris Johnson, actual lider al Partidului Conservator, a declarat că ancheta va fi condusă de avocatul Nigel Boardman în numele cabinetului, dar Partidul Laburist a declarat că răspunsul guvernului este “inadecvat”.

La rândul său, David Cameron a spus că nu a încălcat niciun cod de conduită sau reguli de lobby, dar într-o declarație făcută duminică el a spus că ar fi trebuit să ia legătura cu miniștrii prin canale “formale”.

Un purtător de cuvânt al fostului premier a declarat la BBC: “David Cameron salută ancheta și va fi de acord să participe”.

David Cameron a început să lucreze ca consilier la Greensill Capital în august 2018, la doi ani după ce a demisionat din funcția de prim-ministru, pe care o deținuse din 2010 până la referendumul Brexit.

În ultimele săptămâni, relatările presei au dezvăluit că acesta i-a trimis mesaje ministrului de finanțe Rishi Sunak și altor miniștri ai Trezoreriei în numele companiei. David Cameron a declarat că a încercat să implice compania într-un sistem de împrumuturi de urgență susținute de guvern pentru firmele afectate de pandemia Covid.

Guvernul a continuat să respingă planurile sale de a implica Greensill în așa-numita facilitate de finanțare corporativă Covid. De asemenea, s-a dezvăluit că David Cameron sa avut o întâlnire privată cu ministrul sănătății, Matt Hancock, pentru o „băutură privată” în 2019, pentru a discuta despre un sistem de plată pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS).

Fostilor miniștri și înalți funcționari publici li se interzice să facă lobby timp de doi ani după ce părăsesc guvernul, o regulă pe care a urmat-o David Cameron.

Predecesorul său în funcția de prim ministru, Laburistul Gordon Brown a sugerat luni că interdicția ar trebui extinsă la cinci ani dacă regulile existente se dovedesc inadecvate.