Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”House of Kurz”: imaginea cancelarului austriac se degradează, în plin scandal de corupție

kurz.png

Premierul Sebastian Kurz (stânga imaginii) și fostul vicepremier Heinz-Christian Strache la Viena, 30 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
Reuters/Leonhard Foeger via rfi.fr

O anchetă cuprinzătoare de corupție este pe cale de  afecta grav imaginea premierului austriac Sebastian Kurz. Scandalul datează din februarie, când  autoritățile au pornit o anchetă privind compania de jocuri de noroc Novomatic. O percheziție a fost efectuată chiar în locuința ministrului finanțelor.

Fără a fi acuzat direct, Sebastian Kurz a aterizat însă în centrul scandalului după ce, în cadrul anchetei, autoritățile au dat de o serie de mesaje text private între premier și apropiații săi.

Conținutul mesajelor indică jocuri de culise prin care tânărul premier este gata de orice pentru a-și promova agenda, împărțind favoruri politice.

În centrul anchetei de corupție se află relația dintre operatorii de cazinouri austrieci și oficiali. Și totul a pornit de la fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, eroul filmării din Ibiza, în care acesta se declara gata să favorizeze interese rusești în schimbul unor finanțări.

Scandalul a dus la căderea guvernului și la alegeri anticipate, în  toamna lui 2019.

Ei bine, același Strache a fost surpins într-una dintre înregistrări spunând că cei de la Novomatic, „plătesc pe toată lumea”. Cu alte cuvinte, el a susținut că grupul direcționează bani către toate partidele în schimbul favorurilor, acuzație pe care compania și partidele politice o neagă vehement.

Cu toate acestea, în cursul anchetei a fost descoperit un text trimis în 2017 de fostul șef al Novomatic ministrului de finanțe, Gernot Blümel, în care cerea o întâlnire cu Sebastian Kurz, pe atunci ministru de externe al Austriei, pentru a discuta „o donație și o problemă pe care o avem în Italia”.

Blümel și Kurz spun că întâlnirea nu a avut loc și donația nu a fost făcută niciodată.

Dar dincolo de toate aceste detalii ce urmează a fi clarificate, ”Politico” remarcă faptul că scandalul vine într-un moment în care o mare parte din Europa Centrală alunecă într-o formă de autoritarism soft.

Uniunea Europeană se luptă deja să facă față guvernelor recalcitrante din Ungaria și Polonia, atât în ce privește independența sistemului sistemul judiciar cât și libertatea presei. Scandalul care cuprinde și clasa politică austriacă arată că degradarea climatului politic începe să migreze, ușor-ușor, și către vest.

La fel ca liderii central-europeni, Kurz nu s-a dat înapoi de la a ataca UE. Chiar săptămâna trecută, el a condus o încercare nereușită de a obține o alocare mai mare de vaccinuri, la care s-au alăturat Republica Cehă și Slovenia. 

După cum comentează ”Politico”, până cu nu mult timp în urmă, Kurz era văzut la Bruxelles drept viitorul politician conservator de succes al Europei.

Acum, scandalul în care este implicat, chiar dacă acuzațiile de corupție nu-l privesc direct, riscă să distrugă imaginea pe care și-a creat-o, de tânăr de succes, care marchează o ruptură cu stilul vechilor politicieni de la Viena.

Iar presa austriacă a ajuns să numească această rețea ce cuprinde politicieni, oameni din sectorul privat și din media printr-un joc de cuvinte: ”House of Kurz”.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 13 aprilie 2021