Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputat PSRM:”Ambasadorul României trebuie să-și ceară scuze pentru comentarii deloc diplomatice și batjocoritoare”

novac_psrm.jpg

Sursa imaginii: 
socialiștii.md

Deputatul Partidulu Socialiștilor din R.Moldova, Grigore Novac, consideră că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, ar trebui să-și ceară scuze pentru că ”și-a permis comentarii deloc diplomatice și batjocoritoare la adresa moldovenilor”. Reacția parlamentarului vine după ce diplomatul român a declarat că, dacă ar putea deschide centre de imunizare în ambasade, i-ar vaccina pe unii cetățeni ”contra moldovenismului primitiv”.

”Noi suntem recunoscători României pentru ajutoarele care ni le oferă, inclusiv recentele vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a donat țării noastre. Cu toate acestea, nu putem să acceptăm modul în care ne tratează unii de la București cu aere de superioritate și cu lipsă de respect față de moldoveni. Cu mare regret am constatat o atitudine de acest fel, deloc diplomatică, din partea Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță. Într-o emisiune TV, acesta și-a permis să lanseze ofense la adresa poporului nostru, pe care și-ar dori "să-l vaccineze împotriva moldovenismului primitiv", susține deputatul PSRM, Grigore Novac.

Potrivit parlamentarului de la Chișinău, ”este o atitudine batjocuritoare la adresa moldovenilor, la adresa celor care doresc să păstreze statul Republica Moldova, pe care ambasadorul român vrea să-l distrugă prin vaccinare. Astfel de afirmații provocatoare nu pot nicidecum să contribuie la întărirea bunelor relații de vecinătate între țările noastre. Republica Moldova și poporul moldovenesc cer respect, iar Daniel Ioniță ar trebui să vină cu scuzele de rigoare față de cele peste două milioane de cetățeni care se consideră moldoveni”.

Precizăm că, ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, a declarat la Protv Chișinău că, dacă ar putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-ar vaccina pe cetățenii moldoveni contra-Covidului, dar i-ar vaccina poate ”contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenire din perioada sovietică”.

Totodată, diplomatul român, Daniel Ioniță a menționat că este imposibil ca în incinta ambasadei sau a consulatelor din R.Moldova să fie deschise centre de vaccinare pentru moldovenii cu cetățenie română care acum sunt nevoiți să meargă în România pentru a se vaccina împotriva coronavirusului.”Misiunile diplomatice au prerogative și responsabilități stricte care au fost definite în convențiile internaționale, practic, nu suntem centru medical. Vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat. Sunt tot felul de chestiuni asociate acestui proces de vaccinare, nu este o simplă injecție, treci printr-un interogatoriu medical, completezi o fișă, după ce te-ai vaccinat, medicii poartă răspunderea stării tale de sănătate”, a conchis Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția socialiștilor la declarația ambasadorului României în R.Moldova privind vaccinarea moldovenilor