Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O femeie de 39 de ani este noua președintă a Kosovo

vjosa_osmani.png

Vjosa Osmani în Parlament, Priștina, 3 aprilie 2021
Image source: 
AFP via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

Vjosa Osmani, absolventă de drept în Statele Unite, îl înlocuiește pe Hashim Thaci care a trebuit să demisioneze, acuzat de crime de război și crime împotriva umanității de către Curtea Internațională de la Haga. În Albania, două nume cult ale cinematografiei țării s-au alăturat Partidului Socialist în campania electorală, același Partid Socialist sub guvernarea căreia a fost demolat Teatrul Național de la Tirana, monument istoric. Terenul a fost vândut unul dezvoltator imobiliar.

„Drama politică pentru postul de președinte se încheie în Kosovo, evitând noi alegeri. Vjosa Osmani a fost aleasă președintă pentru un mandat de cinci ani, în runda a treia a alegerilor,” citim în www.dw.com în limba albaneză.

Partidul de la putere, Vetëvendosje - Autodeterminare, o mișcare reformistă de stânga, a reușit să atragă voturile partidului de opoziție Liga Democratică din Kosovo, alegând-o pe Vjosa Osmani în funcția de președinte al Republicii Kosovo.

„Trei scrutine au avut loc pentru alegerea președintelui. În primele două runde de vot, dna. Osmani nu a obținut un număr suficient de două treimi din voturi,” scrie dw.

„Kosovo are președinte interimar din data 5 noiembrie anul trecut, după demisia lui Hashim Thaci, acuzat de crime de război și crime împotriva umanității de către Curtea Internațională de la Haga,” adaugă dw.

Vjosa Osmani-Sadriu s-a născut pe 17 mai 1982, a crescut în orașul Mitrovica.  Osmani a studiat dreptul la Pristina, precum și în Statele Unite la Pittsburgh. Actuala președintă a țării a lucrat la o platformă anticorupție și și-a exprimat dorința de a normaliza relațiile dintre Kosovo și Serbia.

 

Macron a cerut intensificarea cooperării cu Balcanii de Vest

Iată titlul din publicația www.pobjeda.me, care a realizat un interviu cu ambasadoarea Franței în Muntenegru, Christine Toudic-Gaborit.

„A avea o strategie pentru Balcanii de Vest înseamnă a se preocupa de frontierele Europei. Vecinii noștri sunt țări care ne iubesc cu adevărat, așa că trebuie să ne concentrăm încă o dată pentru a nu permite ca puterile non-europene, inclusiv Statele Unite, să se angajeze din nou în regiune, să acționeze în numele nostru. Deci, Franța și Uniunea Europeană trebuie să fie mai prezente în regiune,” a declarat doamna Toudic-Gaborit.

„Președintele Macron a decis recent că Franța ar trebui să adopte o strategie pentru Balcanii de Vest, astfel încât țara noastră să se poată angaja mai mult în stabilizarea celor șase țări din regiune, pentru a le dezvolta economic și a consolida statul de drept.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că Franța va consolida cooperarea bilaterală cu aceste țări în patru domenii: dezvoltare economică și socială (prin intermediul Agenției Franceze de Dezvoltare), securitate, justiție și apărare. Obiectivul strategiei franceze pentru Balcanii de Vest este de a sprijini și completa acțiunea Uniunii Europene pe calea europeană a regiunii.”

 

Scandal electoral cu actori și Partidul Socialist în Albania

Regizorul albanez, Edmond Budina, a dat un interviu în www.balkanweb.com despre implicarea actorilor Robert Ndrenika și Tinka Kurti (vedete de cult ale cinematografiei albaneze, n.r.) în spoturile electorale ale Partidului Socialist.

Interviul cu regizorul vine în contextul în care zeci de actori au protestat timp de doi ani față de demolarea Teatrului Național din Tirana, dar fără succes. Demolarea a avut loc anul trecut, în luna mai, pe motiv că această clădire era prea degradată.

Guvernul lui Edi Rama anunțase un plan de reconstrucție a teatrului care funcționa în respectiva locație din 1939, din timpul administrației italiene. După ce mulți cetățeni s-au alăturat protestului, s-a aflat că terenul teatrului urma a fi vândut unui investitor privat care plănuia să ridice mai multe clădiri înalte și un nou teatru, dar mult mai mic.

„Nu judec alegerile lor politice. Este dreptul lor să facă alegeri, dar omul trebuie să aibă o anumită coerență. Nu înțeleg cum cineva poate fi de acord cu un guvern care îi atacă pe colegii săi și dă jos teatrul cu personal încă acolo. Este îngrozitor să ne imaginăm că un buldozer demolează o clădire cu recuzita înăuntru și să nu scoatem un cuvânt”, spune Budina.

 

Viața este mai scumpă în Banja Luka decât la ​​Viena sau Sarajevo

„Banja Luka ocupă poziția a 28-a pe lista celor mai scumpe orașe din Europa, dacă analizăm prețurile din piața imobiliară în comparație veniturile,” citim în www.nezavisne.com. Banja Luka este capitala Republicii Srpska, parte a federației Bosnia și Herzegovina.

Astfel, în acest oraș este mai scump să trăiești decât la Viena, Barcelona, ​​Zagreb, dar și decât la Sarajevo, care se află pe locul 91 pe aceeași listă.

„În ceea ce privește prețul pentru apartamentele din centrul orașului, Banja Luka se află în fața orașului Rio de Janeiro,” scrie publicația bosiacă.

„Grădinița, privată și publică, costă în Banja Luka aproximativ 260 de mărci (132 euro, n.r) (..) cu 20 de mărci mai scump decât în ​​capitala Germaniei, unde prețul lunar este de aproximativ 250 de mărci bosniece (127 euro, n.r.)”

„Pentru a plăti utilități, precum apă, electricitate, încălzire și servicii de curățenie urbană, cetățenii din Banja Luka plătesc mai mult decât cei din San Francisco, Los Angeles și Barcelona.”

Murisa Marić, directorul executiv al Asociației Cetățenilor DON din Prijedor (oraș din Republica Srpska, n.r.), susține pentru Nezavisne că aceste date nu sunt surprinzătoare, deoarece în Bosnia și Herțegovina nu există o strategie de protejare a consumatorului.

„Când multe țări din Europa nici măcar nu se gândesc la creșterea prețurilor în această perioadă a pandemiei, noi în BiH, avem prețuri nerealiste. Creșterea prețurilor materialelor de construcție nu justifică creșterea prețulului unui metru pătrat de patru sau cinci ori", a spus Mariceva.

 

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 13 aprilie 2021