Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel pentru blocarea canalelor TV chinezești în Europa

eutelsat.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Treisprezece personalități din China și din străinătate, „victime ale mărturisirilor forțate transmise în direct de televiziunile chineze”, au solicitat Eutelsat, operatorul TV european prin satelit, să reconsidere decizia de a redifuza canalele de televiziune chinezești CGTN și CCTV4.

„Vă rugăm (...) să stabiliți dacă furnizorii de televiziune din societățile democratice ar trebui să fie în continuare complici din punct de vedere moral la difuzarea informațiilor în mod deliberat distorsionate, obținute prin tortură”, scriu victimele într-o scrisoare deschisă sub îndrumarea asociației europene de apărare a drepturilor omului Safeguard Defenders.

Victimele susțin că au fost supuse unor procese juridice abuzive și că au fost determinate să depună mărturii false, prin tortură.

„Observăm că Eutelsat autorizează difuzarea acestor canale de televiziune de stat ale Partidului comunist chinez. Suntem aproximativ douăsprezece victime care putem vorbi (...). dar majoritatea victimelor acestor procese sunt și acum în închisoare. Unele au fost executate”, scriu semnatarii.

„Continuați să difuzați aceste canale în ciuda acestor grave încălcări ale drepturilor omului. Victimele nu au niciun mijloc de apărare. Singura modalitate de a opri acest lucru este ca autoritățile de reglementare ale televiziunii să investigheze și să ia măsuri”, afirmă asociația Safeguard Defenders

Asociația reamintește că în Australia difuzarea canalelor CGTN și CCTV4 a fost suspendată, iar CGTN a fost amendată în Marea Britanie pentru prejudiciu adus vieții private și parțialitate, la scurt timp după ce i s-a interzis difuzarea.

Această interdicție a determinat canalul de televiziune CGTN să se stabilească în Franța, unde în martie autoritatea franceză de reglementare a audiovizualului CSA (Conseil supérieur de l’audiovisuel) a hotărât că CGTN îndeplinește criteriile pur tehnice necesare redifuzării.

Cu toate acestea CSA a primit două reclamații săptămâna aceasta cu privire la canalul CGTN, aduse de asociația Safeguard Defenders, dintre care una se referă la un interviu cu un copil uigur, forțat, conform sesizării, să facă afirmații false, iar cealaltă referitoare la cercetătorul german Adrian Zenz care susține că a fost defăimat.

Scrisoarea deschisă publicată este semnată de avocați chinezi specializați în drepturile omului, precum Bao Longjun sau Jiang Tianyong, dar și străini: Simon Cheng, fost angajat al Consulatului Regatului Unit la Hong Kong, care a dispărut în 2019 și care a susținut că a fost torturat de poliție și Peter Dahlin, un activist suedez reținut timp de trei săptămâni în 2016 apoi deportat pentru subminarea securității naționale.

O altă semnatară, Angela Gui, a semnat „în numele lui Gui Minhai”, un editor chinez naturalizat suedez care a publicat mai multe cărți în Hong Kong, condamnat la 10 ani de închisoare în februarie 2020.

 

Traducere după articolul AFP preluat de France24