Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Elisabeta își va relua îndatoririle după moartea Prințului Philip, dar “nu singură”

regina_philip.jpg

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip
Regina Elisabeta și Prințul Philip au fost căsătoriți timp de 73 de ani
Sursa imaginii: 
Annie Leibovitz

Membrii de frunte ai familiei regale britanice o vor însoți pe Regina Elisabeta a II-a la evenimente publice după moartea soțului ei cu care era căsătorită de 73 de Prințul Philip. Regina este hotărâtă să-și reia atribuțiile săptămâna viitoare după împlinirea vârstei de 95 de ani. 

Regina nu va fi lăsată să “fie singură” în îndatoririle sale publice după moartea soțului ei iubit, dezvăluie cotidianul Daily Mail, cei care o vor însoți fiind enumerați ca prințul moștenitor Charles, soția acestuia, Camilla ducesă de Cornwall, fiul său William și soția sa Kate, ducesă de Cambridge, fratele său Edward și soția sa, Sophie, contesă de Wessex, precum și unica fiică a reginei, prințesa Anne.

Sursele citate de Daily Mail au spus că moartea prințului Philip vineri a lăsat un „gol imens” în viața ei, dar că suverana își va relua angajamentele publice odată ce cele două săptămâni de doliu oficial se vor fi încheiat pe 22 aprilie - a doua zi după cea de-a 95-a ei zi de naștere. Înmormântarea Prințului Philip va avea loc pe 17 aprilie.

Cel mai important angajament va fi deschiderea de stat a Parlamentului luna viitoare, unde regina va participa la evenimentul ceremonial din Camera Lorzilor va fi susținută de fiul ei, Prințul Charles, la Palatul Westminster, pe 11 mai, relatează Daily Mail. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze.

Suverana a îndeplinit această atribuție constituțională în cursul căreia dă citire programului legislativ al guvernului pentru sesiunea următoare în fiecare an de la preluarea tronului în 1952, în afară de în 1959 și 1963, când era însărcinată cu prințul Andrew și respectiv prințul Edward.

Prințul Philip, care o însoțea de fiecare dată, a ratat evenimentul o singură dată, cu 12 luni înainte de a se retrage în 2018, când a fost internat în spital, iar de atunci el a fost înlocuit la această ceremonie anuală de Prințul Charles.

Regina s-a aflat în izolare la Castelul Windsor la 50 de kilometri vest de Londra de la declanșarea pandemiei de Coronavirus în martie anul trecut. Ea a delegat mai multe dintre atribuțiile sale constituționale Prințului Charles.