Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO cere Rusiei să pună capăt consolidării militare din Ucraina

nato_ukraina.png

NATO cere Rusiei să pună capăt consolidării militare din Ucraina. STR AFP/File

NATO cere Rusiei să pună capăt consolidării militare din Ucraina.  Între timp, Moscova își intensifică mișcările de trupe stârnind și ingrijorarea expertților. „În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean, aflat în vizită la sediul NATO de la Bruxelles.

 

„Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat” tensiunile, a subliniat Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va adera la NATO. „Le revine celor 30 de aliaţi din NATO să decidă când este pregătită Ucraina pentru a deveni membră. Nimeni altcineva nu are vreun drept de a încerca să intervină sau să interfereze în acest proces. Rusia încearcă acum să restabilească un fel de sferă de influenţă unde ea încearcă să decidă ce pot face vecinii”, a accentuat secretarul general al Alianţei.

De partea sa, şeful diplomaţiei ucrainene a insistat că NATO şi Occidentul trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o escaladare a violenţelor între Ucraina şi Rusia.

Transnistria, cap de pod ideal pentru o ofensivă împotriva Ucrainei

Între timp, Rusia și-a mobilizat și trupele din Transnistria. Blindatele au fost puse în mișcare, dupa cum reiese din imagini surprinse  din satelit și publicate de canalul Nexta Telegram, din  Polonia.

Rusia dispune în Transnistria oficial de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). Dar capacitatea reală a contingentului rusesc din regiunea transnistreană, care are frontieră comună cu Ucraina, nu este cunoscută.
Chiar dacă reprezintă o fâşie de pământ, cu o populaţie şi o economie pe măsură, Transnistria are o poziţie strategică importantă şi reprezintă un cap de pod ideal pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, apreciază experţii Nexta.

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune. Statele Unite au informat că au trimis două nave de război în Marea Neagră, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE,.

Deplasarea celor 15 nave face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă, potrivit unui comunicat de presă al armatei ruse.

Transferul navelor s-a făcut pe canalul Volga - Don, care face legătura între Marea Caspică și Marea Neagră, prin Marea Azov. Deplasarea ambarcațiunilor a fost filmată și a apărut pe rețelele sociale.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.

SUA continuă să trimită şi avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.

Moscova a avertizat marţi Statele Unite ale Americii „să stea departe” de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat. Avertismentul vine de la ministrul adjunct al afacerilor externe rus, Serghei Riabkov, informează agenţia de presă Interfax.