Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Barna: Premierul Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS

barna_si_citu_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Dan Barna, copreședintele Alianței USR-PLUS, solicită o ședință de urgență a coaliției de guvernare pentru a se discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Cîțu.

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a declarat miercuri că revocarea lui Vlad Voiculescu, că este o decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii premierului de a conduce România într-o perioadă delicată. El a precizat că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS, transmite News.ro.

Demiterea ministrul Sănătăţii este o decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică foarte multe semne de întrebare asupra capacităţii premierului Florin Cîţu de a conduce o coaliţie funcţională în această perioadă foarte complexă şi delicată pentru România. Ne-am asumat în momentul în care am constituit acest guvern de coaliţie să luăm deciziile majore împreună, prin consultare şi prin dialog şi asta s-a întâmplat până astăzi. În această dimineaţă, am fost invitat de premier la o discuţie, în care mi-a comunicat o decizie deja luată şi transmisă preşedintelui României. Nu a existat nicio consultare anterioară, nici astăzi, nici ieri, nici în ultimele zile legată de o astfel de decizie, cu atât mai mult cu cât luni în şedinţa coaliţiei agreaserăm că ne reîntoarcem la obiectivul de guvernare şi ieşim din acest joc de balet politic în care fiecare încearcă să-şi mărească impresia artistică”, a declarat Dan Barna după şedinşţa conducerii USR PLUS.

În opinia sa, ”este o decizie care aruncă coaliţia de guvernare într-o criză majoră”.

Este o decizie prin care, din acest moment, premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR-PLUS. Vlad Voiculescu, încă din prima zi a mandatului, a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate corup şi căpuşat, o luptă foarte complexă şi am văzut reacţiile foarte vehemente şi  foarte dure şi linşajul de presă care a fost direcţionat asupra lui în ultimele săptămâni.”, a afirmat Barna

Barna a afirmat că şi desemmnarea sa ca interimar la Ministerul Sănătăţii este tot o decizie  unilaterală.

Este o altă decizie unilaterală luată fără consultarea USR-PLUS, fără consultarea mea şi e o decizie care confirmă din nou imaturitatea şi lipsa de înţelepciune politică. Am discutat cu preşedintele şi vom găsi o soluţie. Demisia din această dimineanţă nu se bazează pe nicio evaluare. Nu există nicio evaluare a ministrului Vlad Voiculescu. O coaliţie de guvernare nu poate să funcţioneze decât dacă există respect”, a declarat Dan Barna.

El a cerut o întâlnire de urgenţă a coaliţiei de guvernare miercuri sau joi pentru a avea un dialog responsabil cu Ludovic Orban şi Kelemen Hunor pentru retragerea încrederii lui Florin Cîţu.
”Faptul că stăm de săptămâni întregi într-un balet politic fără să vedem un sprijin al premierului este o problemă foarte mare pe care vrem să o clarificăm în cadrul coaliţiei”, a explicat Dan Barna.

În opinia sa, i se reproşează  lui Vlad Voiculescu lucruri asupra cărora nu a avut niciun fel de control. ”Campania de vaccinare este condusă de premierul României”, a afirmat liderul USR. El a adăugat că USR-PLUS rămâne asumat pe responsabilitatea de a face reforme.

"Acest Guvern funcţionează, acest Guvern există, vom avea o întâlnire azi în coaliţie pentru a vedea cum mergem mai departe. Eu am toată încrederea în înţelepciunea coaliţiei PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru a merge mai departe. Am avut o discuţie cu preşedintele României, vom vedea dacă va fi necesară şi medierea preşedintelui”, a conchis el.