Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu despre criza din coaliție: “Nu salvezi casa de gândaci dându-i foc”

dan_barna_1_gov_ro.jpg

USR PLUS si-a retras sustinerea pentru premierul Florin Cîțu
USR PLUS si-a retras sustinerea pentru premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
gov.ro

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru funcția de premier. Dan Barna, copreședinte al formațiunii, cere o întâlnire de urgență a coaliției după revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu. O decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii premierului de a conduce România într-o perioadă delicată, a completat Dan Barna. Și Dacian Cioloș a catalogat drept „absolut inacceptabil” modul în care premierul Florin Cîţu i-a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis cererea demiterii lui Vlad Voiculescu, fără o consultare a conducerii Alianţei USR-PLUS şi a coaliţiei.

 Ludovic Orban a anunțat de cealaltă parte  că liberalii îl susțin necondiționat pe Florin Cîțu și mai departe în fruntea guvernului.

Politologul Andrei Țăranu nu înclină spre scenariul ruperii coaliției și exclude și varianta alegerilor anticipate, lansată de PSD: “Daca ei vor demiterea sau demisia guvernului Cîțu asta înseamnă căderea guvernului, reconstruirea coaliției de guvernământ și probabil niște negocieri și renegocieri ale tuturor funcțiilor care există în acest moment, atât la nivel guvernamental cât și în structurile deconcentrate ale statului. Este USR-ul pregătit pentru această formulă, repet la patru luni de la alegeri, respectiv de când s-a format acest guvern? Este președintele Iohannis dispus să reînceapă tot procesul de consultare parlamentară cu partidele politice sau mai degrabă va încerca  o negociere cu partidele care sunt acum în coaliție astfel încât să-l păstreze pe domnul Cîțu până când situația se va mai calma, atât din punct de vedere sanitar cât și economic. Mi se pare că decizia USR-ului este extrem de radicală.“

USR-PLUS ia în calcul să meargă la şedinţa coaliţiei inclusiv cu propunerea ca Florin Cîţu să fie înlocuit de Ludovic Orban la şefia Executivului, aceasta fiind o condiţie pentru ca actuala formulă de guvernare să fie menţinută, scrie news.ro.