Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden vrea terminarea războiului din Afganistan, retrăgând trupele

biden.jpg

Președintele Statelor Unite, Joe Biden
Image source: 
Facebook / The White House

Preşedintele american vrea să pună capăt "celui mai lung război" al SUA, în contextul pregătirilor pentru retragerea trupelor din această țară, informează publicaţia „The Hill”.

Conform declaraţiilor transmise de Casa Albă înaintea discursului, Josep Biden a spus:

"Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragerea şi aşteptând rezultate diferite".

Tot președintele SUA a subliniat: "Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă. Am mers în Afganistan din cauza atacului înspăimântător produs acum 20 de ani. Acest lucru nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Mai degrabă decât să revenim la război cu talibanii, trebuie să ne concentrăm pe provocările care vor determina poziţionarea noastră acum şi în anii următori".

În următoarea perioadă, preşedintele SUA urmează să anunţe calendarul retragerii trupelor din Afganistan.

Conform informațiilor de până acum, Washingtonul vrea retragerea trupelor americane din Afganistan pe 11 septembrie 2021, la exact 20 de ani de la atacurile teroriste produse la New York şi Washington.

Toate trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, a anunţat Antony Blinken, secretarul de Stat american.