Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PressOne: Secretistan - Cine sunt membrii misteriosului Grup de Comunicare Strategică

andi_manciu_fb.jpg

12 dintre cei 19 membri ai grupului condus de Andi Manciu (foto) lucrează în structuri militarizate ale statului român.
Sursa imaginii: 
Andi Manciu / facebook

Au fost identificați membrii Grupului de Comunicare Strategică care controlează de la finalul lui februarie 2020 întreaga comunicare despre evoluția epidemiei în România. Jurnalista Emilia Șercan de la PressOne.ro a aflat că 12 din 19 membri au grade militare sau de poliție, iar autoritățile medicale sunt reprezentate de o singură persoană.

Guvernul refuză în mod sistematic de mai bine de un an, în ciuda numeroaselor solicitări ale presei, organizațiilor non-guvernamentale și a trei interpelări parlamentare, să spună publicului cine sunt membrii acestui Grup de comunicare strategic. GCS anunță zilnic, la ora 13, buletinul de informații despre numărul de noi îmbolnăviri, decese, rata de infecție din fiecare județ etc. Același grup s-a opus constant timp de un an de a fi comunicate datele în mod defalcat, pe județe. 

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, informațiile pe care le primim sunt în afara oricărui control al autorităților medicale și de sănătate publică și toate deciziile sunt luate de oameni de comunicare din opt structuri militarizate ale statului, cele mai multe din aparatul Ministerului de Interne.

Autoritățile medicale de sănătate publică sunt complet marginalizate. De exemplu, Institutul Național de Sănătate Publică sau direcțiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică. 
Singurul reprezentant al unei structuri medicale în Grup este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății, Oana Grigore.

Dacă Sănătatea are un reprezentant, Jandarmeria are doi, colonelul Sorin Despina și maiorul George Ene. La fel, 2 reprezentanți și de la Poliția de Frontieră, comisarul șef Tatiana Berlinschi și comisarul Alexandra Găvan. Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are 2 membrie în GCS: colonelul Alina Mosoi și mairorul Adrian Marin. Poliția Română e reprezentată de comisarul șef Georgian Drăgan și comisarul Cornel Octavian Dan. 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade militare. 

Singurul membru a cărui identitate a fost cunoscută până acum cu certitudine este Andi Manciu, coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică și consilier de stat la cancelaria premierului Florin Cîțu. Acesta susține că opțiunea de a nu fi comunicată componența Grupului a aparținut chiar membrilor acestuia. 

Eu nu am avut o problemă să se cunoască componența, însă membrii sunt funcționari publici și nu au vrut să se știe că fac parte din acest Grup”. 

Deși aproape toți membrii GCS sunt purtători de cuvânt sau directori ai direcțiilor de comunicare din instituțiile unde lucrează, când aceste informații au fost cerute oficial argumentul folosit de Ministerul de Interne pentru a nu le da a fost că informațiile conțin date cu caracter personal.