Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un atac rusesc pe scară largă în Ucraina? Să nu uităm de Afganistan...

ucraina_bun.png

Ucraina se așteaptă oricând la un atac rusesc
Image source: 
AFP via rfi.fr

Tensiunea militară continuă să se acumuleze la granița estică a Ucrainei. Și nimeni nu știe cum se va sfârși, în cele din urmă, ceea ce acum pare a fi un război al nervilor. Va putea deveni acesta un război în adevăratul sens al cuvântului?

În toată această mare de necunoscut, un lucru devine cert: Rusia pare să fi mers prea departe.  Adică, dincolo de limita în care ar mai putea să-și strângă bagajele și să revină acasă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Moscova nu poate ieși de pe teren cu mâna goală.

Dar ce poate obține?

Ei bine, aici Kremlinul se lovește de rezistența, pe cât de acerbă, pe atât de puțin scontată, a președintelui Volodymyr Zelensky. Venirea la putere în Ucraina a unui președinte lipsit de experiență a dat speranțe Moscovei că va putea obține concesii de neimaginat cu precedentul lider ucrainean, Petro Poroșenko.

Nu a fost așa. De fapt, Rusia nu a obținut nimic de la Zelensky.

Mai mult, guvernul lui Zelensky a ridicat licența de emisie a unor posturi TV pro-ruse. Un afront pentru cel care se consideră apărătorul rușilor de pretutindeni.

Dar poate fi forța o soluție? Pentru cei mai mulți analiști interni pe care i-am consultat, dar și pentru majoritatea anliștilor din presa internațională, scenariul militar este puțin probabil însă nu imposibil.

În cazul – totuși, puțin probabil – al unui atac militar pe scară largă, experții estimează un posibil front pentru preluarea vecinătății nordice a Crimeei și accesul la apa Niprului. O resursă vitală pentru peninsula anexată, care resimte din greu lipsa apei.

Apoi, înaintarea ar putea înainta, de ce nu, pe linia Kherson, Nikolaev, până la Odessa și apoi, spre nord, până la realizarea unei joncțiuni terestre cu regiunea transnistreană.

Spre sud-vest, ofensiva ar putea continua – de ce nu? - până în Bugeac, la gurile Dunării, așadar, până la granița României.

Toate acestea, bineînțeles, în cazul în care am considera Rusia drept o forță de neoprit. E adevărat, rușii au surprins adesea cu mișcări inteligente, cum ar fi anexarea Crimeei prin metoda ”omuleților verzi”, soldați fără însemne, care au preluat imediat regiunea.

Dar lucrurile se vor schimba fundamental de această dată. Regiunea nordului Mării Negre este una diversă din punct de vedere etnic și în care opțiunea pro-Kremlin nu este nici pe departe majoritară.

Odessa este un oraș care folosește limba rusă, dar nu mai mult o treime dintre locuitori sunt etnic ruși. În plus, elita financiară și comercială care face legea în regiune nu s-ar împăca deloc cu sistemul putinist al verticalei puterii și al oligarhilor. Pentru puternicii Odessei, sistemul mai liberal al unui stat ucrainean, totuși, slab, este cu mult mai convenabil.

”Banii iubesc liniștea” – îmi spunea, odată, la Odessa un important demnitar din regiune, el însuși de naționalitate găgăuză.

Apoi, să nu subestimăm capacitatea de rezistență a ucrainenilor, probată de-a lungul istoriei.

Grație sprijinului occidental, armata ucraineană este astăzi într-o situație cu mult mai bună decât în 2014, atunci când își abandona echipamentele sub atacurile rusești și când o bună parte a activului de comandă juca pentru adversar. Ucrainenii sunt capabili să le producă mari pierderi rușilor, în caz că se vor aventura prea mult pe teritoriul lor.

Un atac de amploare în Ucraina n-ar mai avea nimic în comun cu plimbarea de plăcere din Georgia, din 2008. Ar aduce mai degrabă cu operațiunea din Afganistan. 

În decembrie 1979, trupele sovietice intrau în această țară muntoasă și înapoiată pentru a susține un regim de orientare marxistă, confruntat cu insurgența mujahedinilor.

Într-un deceniu de confruntări oarbe, sovieticii au pierdut peste 14.000 de oameni, iar societatea nu a mai acceptat prețul. Așa s-a scris povestea unei intervenții prin care un regim sovietic în stagnare căuta revitalizarea. Dar care, până la urmă, nu a făcut decât să-i grăbească prăbușirea.

Să ignore, oare, Vladimir Putin, această amară lecție a istoriei?

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 15 aprilie 2021