Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin vrea să majoreze cu 70% salariile cosmonauților

putin_cosmonauti.jpg

Vladimir Putin la cosmodromul din regiunea Saratov, 12 aprilie 2021
Image source: 
Twitter / Russia in RSA

Putin a făcut aceste declarații de Ziua Cosmonauticii în Rusia, 12 aprilie, moment în care s-au împlinit 60 de ani de la aterizarea navetei spațiale care l-a purtat în spațiu pe Yuri Gagarin. Între timp, președinta parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, s-a plâns la Consiliul Europei că Maia Sandu vrea să dizolve legislativul. Președinta Republicii Moldova spune că, după încercările eșuate de a forma guvernul, Consitituția țării îi dă acest drept. Mai multe detalii în Revista Presei Europa Plus:

Publicația diez.md scrie despre răspunsul pe care l-a dat Consiliul Europei la scrisoarea președintei Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, privind dizolvarea legislativului. Aceasta a trimis o scrisoare la forul european prin care „denunță că președinta Republicii Moldova încearcă să uzurpe puterea în stat” menționând că „la acest moment nu există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului,” iar „Maia Sandu insistă pe acest fapt, contrar prevederilor constituționale.”

Secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a răspuns că „dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera constituției.”

„Secretara generală a Consiliului Europei a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele membre.”

Maia Sandu a declarat că a avut consultări cu toate forțele politice pentru a numi un guvern, că acestea au eșuat de două ori, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni.

„Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a anunțat Sandu citată de dw.com.

 

Putin: în ultimii doi ani și jumătate au fost efectuate peste 50 de lansări în spațiu

„Rusia trebuie să-și păstreze statutul de putere spațială, deoarece acest sector este direct legat de securitatea țării,” aflăm din iz.ru care citează discursul lui Vladimir Putin la reuniunea privind prioritățile pe termen lung pentru dezvoltarea activităților spațiale în Federația Rusă.

„Nu întâmplător, Vladimir Putin a mers în regiunea Saratov de Ziua Cosmonauticii. Aici, nu departe de orașul Engels, în urmă cu 60 de ani, a aterizat nava spațială Vostok-1 care l-a avut la bord pe Yuri Gagarin, cel care a deschis calea umanității către stele, pe 12 aprilie 1961.”

„Șeful statului rus a reamintit că, în ultimii doi ani și jumătate, au fost efectuate cu succes peste 50 de lansări în spațiu. Soyuz MS-18 cu astronauți internaționali la bord a fost lansată pe 9 aprilie 2021 de la Cosmodromul Baikonur. Moscova este pregătită să dezvolte programe internaționale, să participe la lucrări comune cu parteneri străini în spațiu, a confirmat Vladimir Putin.”

Președintele rus a propus la această reuniune, să se majoreze cu 50% salariul cosmonauților care au zburat deja în spațiu, iar salariile celor care se pregătesc să zboare, să crească cu 70%.

 

Program național de traducere în limbi străine a cărților ucrainiene

Institutul de Carte din Ucraina a implementat programul Traducere Ucraina, care finanțează traducerea operelor ucrainene în limbi străine, aflăm din pravda.com.ua. Decizia vine după ce  British Council a publicat recent un studiu al cărui scop a fost analizarea posibilității ca industria de carte din aceasta țară să se „internaționalizeze.”

Rezultatele studiului arată că editorii se plâng de cifrele publicate de Institutul Național de Statistică, cifre neactualizate.  Cu toate acestea, calitatea cărților, tipărirea și ilustrația ucraineană continuă să prezinte un standard ridicat de calitate. Conform acestui studiu, editurile străine nu au experți care să cunoască bine limba ucraineană și contextul național.

„Studiul constată însă lipsa încrederii în sine în rândul ucrainenilor, cărora le este frică să se afirme la nivel internațional.” De asemenea, în Ucraina există o piață foarte mică pentru cărți electronice și cărți audio în comparație cu situația din lume.

„Deoarece 92% dintre cititori descarcă cărți gratuit, editorii nu văd nicio perspectivă în această direcție. În plus, acestea ar putea perturba vânzarea de cărți tipărite.”

 

Au participat la Revista presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh - Rusia  

Diana Lupan, Republica Moldova             

Valeriia Kovalenko,  Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 15 aprilie 2021