Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declinul lui Napoleon Bonaparte (Documentar, partea II-a)

napoleon_i.png

Retragerea de la Moscova, tablou de Adolphe Yvon, 1856, Galeria de Artă din Manchester
Sursa imaginii: 
© Lithub via rfi.fr

În a doua parte a documentarului dedicat aniverării a două sute de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, analizăm căderea lui Napoleon Bonaparte, de la dezastruoasa expediție în Imperiului Rus până la înfrângerea de la Waterloo, evenimente care au pus capăt gloriei sale.

 

 

După ce a fost încoronat ca Împărat al Franței, prioritatea lui a fost de a aduce pacea și ordinea în interiorului țării,  tulburată și afectată economic de Revoluția din 1789 și de sângeroasele sale consecințe.

Un an mai târziu preocuparea lui era extinderea potențialului militar și învingerea armatelor austriece și ruse la Austerlitz,  considerată cea mai strălucită victorie a sa din punct de vedere al tacticii de război. Napoleon a continuat să poarte victorii asupra austriecilor la Iéna și Auerstadt în 1806, și încă o dată asupra rușilor la Friedland în 1807.

Semnarea Tratatului de pace de la Tilsit în acel an cu țarul Alexandru I al Rusiei, determină puterile înfrânte să adere la sistemul continental al Imperiului francez, care impune o blocadă a comerțului britanic.

Până în 1807 Napoleon ocupă Portugalia și, până în 1808, Spania. Aceste  victorii au provocat Războiul Peninsular - în timpul căruia forțele franceze s-au opus celor britanice, spaniole și portugheze. În final, forțele napoleoniene au fost înfrânte.

Cu toate acestea, în 1809 Napoleon obține încă o victorie asupra austriecilor, la Wagram, forțând astfel încă un tratat de pace.

După o perioadă de relativă pace, Napoleon și-a lansat nefericita campanie în Rusia în 1812 cu a sa Grande Armée, care număra aproape 700.000 de oameni, o cifră fără precedent până la acel moment.

În ciuda unui început promițător pentru forțele napoleoniene,  care înaintaseră  destul de mult pe teritoriul Imperiului țarist, aproape cucerind Moscova, lucrurile se complică.  Datorită pământurilor pustiite, părăsite și arse, tactică cunoscută a rușilor, dar și a sosirii timpurii a iernii geroase, lipsei de hrană și altor resurse, marea sa armată s-a retras în dezordine, decimată de foame, boli, hipotermie și de ciocnirile sângeroase cu forțele rusești.

Până în ziua de azi, mormintele comune continuă să fie descoperite pe linia de retragere a Grande Armée. Din cei 110.000 de soldați francezi care au ajuns la Moscova în octombrie 1812, doar 8.000 s-au întors.

Acest dezastru pentru Napoleon a avut ca rezultat formarea unei noi coaliții între Anglia, Rusia, Austria, Prusia și Suedia, împotriva Franței și a puținilor săi aliați rămași.

În 1813, în timpul unei campanii în Saxonia Inferioară, Napoleon a fost învins în Bătălia de la Leipzig supranumită ,,Bătălia Națiunilor’’, care a implicat aproape toate statele europene.

Obligat să se retragă de pe toate fronturile înapoi în Franța, Napoleon a fost nevoit să abdice în 1814 după ocuparea Parisului de către coaliția condusă de Rusia.

După semnarea Tratatului de la Fontainebleau Napoleon a fost exilat pe mica insulă mediteraneană Elba, în largul coastei de vest a Italiei.

Marea Evadare

Exilat pe insula Elba, fără nici un venit financiar de la Paris, Napoleon își dă seama că riscă să rămână fără bani. Atunci decide să plece. "El decide să riște totul - o singură lovitură reușită și câștigă”, spune istoricul Hicks despre evenimentele din martie 1815.

"Este extraordinar. Acel Vol de l'Aigle – întoarcerea lui Napoleon de pe insula Elba, a impresionat pe toată lumea. El se reîntoarce cu aproximativ 100 de oameni în regiunea Provence iar în câteva săptămâni, ajunge la Palatul Tuilleries din Paris, sprijinit de popor".

Ludovic al XVIII-lea, regele din dinastia Bourbon care ocupase tronul, a părăsit imediat capitala, cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Napoleon. Când acesta a intrat în palat „cafeaua era încă caldă - un detaliu nostim și ciudat ”, adaugă Hicks.

În timp ce Europa era încă surprinsă de revenirea lui Napoleon la putere, el fusese deja proclamat ,,uzurpator’’ de Congresul de la Viena, o conferință diplomatică internațională însărcinată cu reconfigurarea ordinii politice a Europei.

Cu toate acestea, în ochii francezilor, Napoleon era încă împăratul lor. Acest lucru l-a determinat să se confrunte cu ducele de Wellington, comandantul armatei britanice, la bătălia de la Waterloo – pe colinele din apropiere de Bruxelles.

Înfrângerea și exilul

La 18 iunie 1815, oamenii lui Napoleon au suferit înfrângerea finală.

Temându-se că va fi capturat de prusaci și de trupele franceze loiale regelui Ludovic al XVIII-lea, el renunță la  planurile inițiale de evadare în America și se predă britanicilor.

Speranțele sale de a-și trăi zilele într-un conac impunător au fost spulberate când, împreună cu aliații britanici, prim-ministrul Lord Liverpool a decis să-l exileze pe Napoleon pe teritoriul britanic Sf. Elena din Atlanticul de Sud.

Interiorul reședinței lui Napoleon din insula Sf. Elena; Foto: Wikipedia via rfi.fr

Napoleon a fost îngrozit de decizie. ”Ar fi preferat să fi fost capturat și executat de bourboni”, spune Hicks.

„Sfânta Elena avea o reputație ciudată ... Guvernele franceze ale revoluției aveau un lucru numit „ghilotina uscată ”. De fapt nu îi ucideau pe prizonieri, doar îi exilau în locuri precum Papillon, colonia penală din Guyana Franceză, și acolo în cel mai bun caz mureau de malarie sau de malnutriție, la cules de sfeclă de zahăr, în arșiță.  Dar Sfânta Elena nu seamăna deloc cu Guyana Franceză, iar acest lucru devenea o problemă”, spune Hicks.

Ultimii ani

Locuitorii insulei Sfînta Elena, situată la 4.400 de kilometri vest de Africa de Sud, au aflat  că Napoleon vine doar cu trei zile înainte de sosirea sa.

„Nu aveau idee, întrucât știrile de la Londra ajungeau foarte târziu la Sfânta Elena - între două și trei luni”, explică Hicks.

„Cu trei zile înainte de sosirea lui Napoleon,  o barcă care acostase i-a spus guvernatorului insulei „Apropo, ghiciți cine vine în oraș? ”

În ciuda izolării sale, Sfânta Elena la începutul anilor 1800 nu era doar un avanpost uitat al Imperiului Britanic, ci un centru strategic de transport maritim.

„Înainte de crearea Canalului Suez, Sfânta Elena era punctul de oprire standard pentru corăbiile Companiei Indiilor de Est care veneau din India și se îndreptau spre Londra”, spune Hicks.

Așadar, odată ce s-a stabilit pe insulă, într-o casă cu igrasie din Longwood, Napoleon a început să-și scrie memoriile, pentru ca faptele sale să rămână pentru posteritate.

"O mare operă fictivă, sau una reală,  sau un amestec?", se întreabă Hicks cu privire la acuratețea versiunii istorice a lui Napoleon.

"Este întotdeauna important să amesteci ficțiunea cu realitatea. În acest fel, este mai dificil să stabilești ce e adevărat și ce nu. Așa creezi legenda."

Conform mai multor mărturii, Napoleon a interacționat cu localnicii de pe insulă, cel puțin la începutul exilului său. Fostul împărat juca skittles iar uneori pleca la plimbare cu trăsura,  speriind localnicii  care se plângeau de viteza cu care mâna. De asemenea, a legat o prietenie cu un sclav local pe nume Toby.

Arhivele British Library arată că Napoleon a întâlnit o mulțime de sclavi pe insulă, spune Hicks.

„Am o listă cu toți sclavii cărora Napoleon le-a dat un dolar ... unuia dintre ei a primit trei napoleoni pentru că l-a ajutat să facă o trecere printr-un gard viu”.

Politica lui Napoleon era generozitatea. „Când întâlnea un sclav, el destabiliza situația socială locală. Se întâmpla ca acei sclavi - care nu aveau deloc bani – să se pomenească brusc  cu destul de mulți și asta crea probleme între proprietari și sclavi".

Moartea și moștenirea

În ultima perioadă a exilului, el se plângea de dureri de intestin. Le spunea medicilor că se teme că va fi răpus de aceeași boală care a luat viața tatălui său. Medicina modernă ar diagnostica-o ca fiind cancer de stomac.

La 5 mai 1821, Napoleon Bonaparte - soldatul corsican din mica nobilime care se ridicase la rangul de împărat și controlase un imperiu care rivaliza cu apogeul Romei antice - a murit în exil în Atlanticul de Sud la vârsta de 51 de ani.

Guvernatorul insulei Sf. Elena, Sir Hudson Lowe, a trimis vestea despre moartea lui Napoleon la Londra. Știrea a ajuns la Paris pe 6 iulie. Totuși, au trecut 19 ani până când rămășițele pământești ale împăratului au fost returnate Franței, pentru a fi depuse în cele din urmă la Chapelle Royale des Invalides.

Așadar, cum ar trebui interpretate realizările lui Napoleon context de acum, din 2021, prin prisma a două secole de evoluție socio-economică, emancipare și progrese tehnologice? Depinde, spune Hicks. „Napoleon însuși a spus: „50 de bătălii nu e rău, dar în cele din urmă, oamenii își vor aminti de mine pentru Codul Civil ”.

„Cam 30 - 40% din Codul napoleonian este încă în uz astăzi. Consiliul de Stat, care a fost fondat de Napoleon, încă există și este o parte cheie a politicii franceze, preluat drept model în Italia și în Germania."

Cu toate acestea,  moștenirea lui Napoleon are și lacune. "După cum au subliniat unii, Codul civil este puțin învechit. Drepturile femeilor sunt neglijate. Era un macho-man, nu un feminist", adaugă Hicks.

De asemenea, Franța pe care Napoleon a lăsat-o în urmă a fost mai mică decât Franța pe care o preluase la încoronare.

„Granițele țării se micșoraseră”, spune Hicks. „Când întocmești raportul despre realizările bune și cele rele, cele din urmă predomină”.

Totuși, amintirea sa este prezentă peste tot, în numele străzilor din Paris, stațiilor de metrou, arcadelor, canalelor Senei. Deși nu există nicio stradă numită în mod specific Napoleon Bonaparte, multe dintre ele poartă denumiri ale bătăliilor sale, ale oamenilor și evenimentelor care au alcătuit imperiul său. Întregul Paris este pătruns de moștenirea lui Napoleon.

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr

Editor: Șerban Georgescu

 

Prima parte a documentarului, despre ascensiunea lui Napoleon Bonaparte, aici