Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu: Decretul de dizolvare a Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate va fi semnat în curând

poza_maia.jpg

Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Președintele R.Moldova, Maia Sandu a anunțat, în seara zilei de joi, că va semna în curând decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor anticipate. Starea de urgență, afirmă șeful statului, nu poate fi folosită ca scut pentru coaliția PSRM-ȘOR ca să amâne întâlnirea cu oamenii la vot. 

”Un nou Parlament nu înseamnă doar oprirea hoției, un nou Parlament înseamnă o resetare, un nou Parlament înseamnă reforma justiției, înseamnă dezvoltarea stabilă a țării”, susține Maia Sandu. Reacția președintelui R.Moldova vine în contextul în care Curtea Constituțională a decis joi că Legislativul poate fi dizolvat. Nu se știe deocamdată când anume se va întâmpla acest lucru întrucât în R.Moldova, până la sfârșitul lunii mai, este instituită stare de urgență, iar în această perioadă, potrivit legislației, Parlamentul nu poate fi dizolvat.   

”Trebuie să analizăm decizia motivată a Curții Constituționale. Mai avem și hotărârea Parlamentului privind starea de urgență. Există și câteva sesizări la Curtea Constituțională. Alegerile sunt iminente. După ce analizez decizia CC, voi decide asupra perioadei si datei alegerilor. Dar, perioada trebuie să țină cont de situația pandemică”, declară șeful statului, Maia Sandu.

Referindu-se la hotărârea magistraților Curții Constituționale, Maia Sandu a afirmat că ”decizia de astăzi este una firească. Au fost întrunite ambele condiții - Parlamentul nu a votat un Guvern, timp de trei luni, iar cele două tentative de învestire a Guvernului, au eșuat. Am făcut astăzi un pas important. Decizia CC a deschis calea către anticipate. A venit timpul să punem capăt unui Parlament corupt. Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate cât mai curând posibil”, a spus Sandu.

Curtea Constituțională a R.Moldova a constatat, joi, că există circumstanțe care să justifice dizolvarea Parlamentului. Înalta Curte a fost sesizată de președintele R.Moldova, Maia Sandu.

De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că nu recunoaște hotărârea Curții Constituționale, menționând că unii judecători ”au uzurpat puterea de stat în interesul președintei”. Dodon compară decizia de astăzi cu cea pronunțată, în 2019, de fosta componență a Curții Constituționale, când Vlad Plahotniuc, pe atunci liderul PDM, a încercat să folosească instituția pentru dizolvarea Legislativului și organizarea alegerilor anticipate. Referindu-se la acțiunile ce urmează, liderul socialiștilor a precizat că acestea pot fi ”la fel ca în 2019 - nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere cu cerere de demisie, adresare către partenerii internaționali, pentru a se implica și a opri această lovitură constituțională”, mai spune Igor Dodon. 

Iar Platforma DA declară că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate și ”abordează acest proces cu maximă responsabilitate”. ”Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili şi forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală și preocupate mereu de următoarele alegeri, nu de viitoarele generații. Aceste jocuri politice creează precedente extrem de periculoase, Republica Moldova riscând să rămână şi în viitor un poligon de experimente al forțelor străine de interesele oamenilor şi ale țării noastre, fapt care va vulnerabiliza și mai mult statul, dar și instituțiile sale”.

Să spunem că, în cazul dizolvării Parlamentului, prin același decret al președintelui Republicii Moldova, se stabilește data alegerii noului Legislativ. Scrutinul poate avea loc peste cel puțin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decretul ce urmează a fi semnat de șeful statului, Maia Sandu, privind dizolvarea Parlamentului R.Moldova