Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Unde au dispărut 128 de miliarde de dolari?

lire_turcia.png

Lire turcești
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

- Liderii opoziției și mai mulți economiștii turci susțin că din rezerva Băncii Centrale lipsesc nu mai puțin de 128 de miliarde de dolari;

- Nika Melia, președintele Mișcării Naționale pentru Unitate, considerat liderul opoziției georgiene, rămâne în închisoare, a decis justiția din această țară;

- Ecologia și arta se îmbină în cadrul unui proiect inedit în Azerbaidjan.

Nu mai puțin de 128 de miliarde de dolari au dispărut din rezerva Băncii Centrale a Turciei, susține Președintele principalului partid de opoziție din Turcia, Kemal Kılıçdaroğlu, transmite publicația bianet.org.

”Am întrebat de mai multe ori, pe mai mulți responsabili din administrație, unde au dispărut acești bani. Mi s-a spus doar că au fost ”transferați” în altă parte... Dar unde? - Ca să acoperim cheltuielile cu pandemia, mi s-a răspuns. Dar e o minciună!”, a declarat președintele Partidului Republican al Poporului (CHP).

”Mi s-a spus de asemenea că întrebarea mea îl insultă pe șeful statului. De când o întrebare e o insultă?”, adaugă liderul opoziției, care a lansat și o campanie mediatică chiar cu acest titlu: ”Unde au dispărut 128 de miliarde de dolari”. Mai multe afișe cu această temă lipite de simpatizanții opoziției în locuri publice au fost imediat îndepărtate de forțele de ordine.

”Cu banii aceștia s-ar putea plăti un ajutor de 3000 de lire turcești (cca 300 de euro – n.r.) pe lună timp de un an celor 10 milioane de șomeri din Turcia, sau s-ar putea plăti factura de gaz pentru cele 600 000 de gospodării care trăiesc sub nivelul sărăciei, tot timp de un an, sau toți cei 50 de milioane de cetățeni turci ar putea fi vaccinați”, mai susține politicianul.

Liderii opoziției și economiștii turci susțin că Banca Centrală din Turcia a cheltuit masiv din rezerva națională pentru a menține cursul de schimb al dolarului american pe timpul mandatului ministrului de finanțe, Berat Albayrak, care nu este altcineva decât ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

Georgia: Liderul opoziției rămâne în închisoare

Nika Melia, președintele Mișcării Naționale pentru Unitate, considerat liderul opoziției georgiene, rămâne în închisoare, în urma unei decizii definitive pronunțată la începutul acestei săptămâni de Justiția din Georgia, transmite publicația amerikiskhma.com.

Melia fusese arestat în februarie a.c. sub acuzația de tulburare a ordinii publice în timpul manifestațiilor antiguvernamentale din iunie 2019, când protestatarii au forțat intrarea în Parlament.

Opoziția consideră că Nika Melia este un deținut politic și acuză Guvernul că a măsluit rezultatele alegerilor parlamentare din toamna anului trecut, motiv pentru care refuză și acum să-și ocupe locurile din Parlament care îi revin în urma acestor alegeri, provocând astfel una din cele mai grave crize politice din Georgia din perioada post-sovietică.

”Clientul  meu este un deținut politic, pentru că, așa cum a spus și procurorul de caz, încarcerarea lui nu era necesară pentru desfășurarea anchetei. Guvernul se folosește de el în negocierile politice cu opoziția. Este un joc politic prin care guvernul încearcă să-i înșele pe partenerii externi”, spune avocatul politicianului, Dimitri Sadzaglishvili.

Pe de altă parte procurorul Amiran Goulouachvili, spune că în timpul procesului a cerut ca, în cazul în care acuzatul plătește o cauțiune de 10 000 de euro, acesta să fie eliberat, dar Nika Melia ar fi refuzat oferta.

După anunțarea deciziei, partidele de opoziție s-au reunit într-o ședință de urgență și au decis organizarea de ample proteste de stradă în toată țara, în data de 15 mai a.c. Rămâne de văzut dacă aceste demonstrații vor avea succes în condițiile restricțiilor impuse de pandemie.

 

Azerbaidjan: Un proiect ambițios care îmbină ecologia cu arta

Butoaiele metalice uzate sunt transformate în obiecte de artă în cadrul unui workshop organizat la galeria Art Tower din capitala Baku, transmite publicația trend.az.

”Aceste butoaie, care sunt de fapt deșeuri a căror colectare și eliminare costă de obicei destul de mult, capătă aici o a doua viață. Noi le pictăm și apoi le dăm diverse destinații. De exemplu în ele pot fi plantați copăcei cu care putem mări spațiile verzi din oraș”, spune artistul Dadash Mammadov, directorul ONG-ului intitulat ”Consiliul pentru artă”.

Butoaiele pictate vor fi instalate în Rezervația națională etnografică de stat ”Gala”, celebră datorită puțurilor sale de apă termală care datează din secolul XVIII. Acțiunea urmărește să atragă atenția opiniei publice asupra importanței protejării surselor de apă, sub sloganul ”Apa este viața noastră”.

”Am decis să abordez în picturile mele tema semnelor zodiacale. Cred că lucrările noastre pot contribui la informarea și educarea publicului în legătură cu problemele legate de protecția mediului și mai ales a resurselor de apă. Așa cum se spune, o imagine valorează mai mult ca o mie de cuvinte...”, spune artista Kamilla Muradova, participantă la workshop.

Proiectul este susținut de Departamentul pentru rezervații istorice și arhitecturale, Ministerul Culturii, Ministerul ecologiei și resurselor naturale din azerbaidjan, precum și prin programul de dezvoltare al Organizației Națiunilor Unite.

 

Președintele OSCE în vizită oficială în Kazakhstan

Foto: Facebook / OSCE

Riscurile de securitate din spațiul euro-asiatic și realizarea obiectivelor OSCE privind echilibrul politico-militar, economic și de mediu din regiune au făcut obiectul recentei  întâlniri oficiale de la Nur Sultan a președintelui în funcție al OSCE, Anne Linde, cu președintele Kazkhstanului, Kassym-Jomart Tokaïev, transmite publicația BaigeNews.kz en.

Anne Linde, care este și ministrul de externe al Suediei, l-a informat pe președintele  Tokaïev asupra principalelor obiective ale mandatului său ca lider OSCE, printre care un loc important îl ocupă situația din Asia centrală.

”Aș dori să reafirm atașamentul țării mele față de principiile și valorile OSCE. Relația cu OSCE reprezintă o prioritate a politicii externe a Kazkhstanului”, a spus șeful statului, care a reamintit rezultatele semnificative ale Summitului ”istoric” Osce de la Astana, din 2010.

În plan bilateral, Tokaïev și-a exprimat speranța unei consolidări a cooperării cu Suedia, mai ales din punct de vedere economic și umanitar.

Ann Linde a mulțumit pentru primirea călduroasă și a dat asigurări că OSCE acordă o importanță specială relației cu Kazkhstan.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Hülya Çetinkaya - Turcia

Khoujadzé Saba  - Georgia

Djamila Khaspoladova - Azerbaidjan

Yenglik Onerbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 aprilie 2021