Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voiculescu, atac direct la Cîțu: S-a transformat în primul epidemiolog al țării

Vlad Voiculescu spune că a preluat, în urmă cu 113 zile, mandatul de ministru al Sănătății, când Ministerul era „în colaps”. Demis de premier, Voiculescu susține că Florin Cîțu s-a transformat în „primul epidemiolog al țării” și și-a permis să ”ievalueze” o echipă pe care nu o cunoștea, exact ca Tudorel Toader acum câțiva ani. Printre altele el a precizat că există diferențe fundamentale între decesele covid reale și cele raportate. Jaful de la Unifarm e legat de partidul care îl susține pe domnul Cîțu, a mai declarat fostul ministru. 

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a lansat, vineri, un atac direct la Florin Cîțu, care a decis revocarea sa din funcție, spunând că premierul s-a transformat în „primul epidemiolog al țării”, care „și-a bătut joc de munca unei echipe”.

Voiculescu a spus că a preluat, în urmă cu 113 zile, mandatul de ministru al Sănătății, când Ministerul era „în colaps”, iar în aceste zile a avut parte de „ciocniri între mentalități”.

Am crezut că premierul numit de o coaliție în care s-au stabilit reguli clare nu va folosi forța pe care ia îndată pentru rațiuni care țin mai degrabă de cariera sa politică (...). Cred că în general România are nevoie de politicieni care să acționeze în interesul oamenilor și care fac asta în fiecare zi, cu fiecare gest, cu fiecare vorbă. Am crezut, de asemenea, că am ieșit din epoca de epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate”, a spus Vlad Voiculescu.

Dacă deranjez pe cine nu trebuie, dacă deranjez un anumit sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta

De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că prima „ciocnire de mentalități” a venit când el a divulgat existența centrelor speciale de vaccinare.

Vaccinarea este unul dintre subiecte. Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Am reușit să obținem acel procent de trei sferturi din vaccinurile care să meargă către bătrâni și bolnavi. Nu am anticipat că la un moment dat vom avea mai multe centre închise pentru speciali, pentru esențial, pentru un fel sau altul de privilegiați decât centre deschise. Atunci când am spus lucrul acesta public în ianuarie, a trecut. Atunci când am arătat lucrul acesta cu date, atunci când am făcut un gest nici măcar menit să arate acest aspect, ci un gest firesc de transparență, (...)am avut un o investigație a unui corp de control, culmea a premierului României. România o țară care și asumat un anumit nivel de transparență, un guvern învestit cu doar câteva luni în urmă, în care transparența, în care reforma, în care ideea că toți suntem egali, în fața legii și, în general, în fața statului era una dintre ideile de bază”, a mai spus Voiculescu.

El a mai spus că un alt moment de „ciocnire de mentalități” cu premierul Cîțu a fost în privința deschiderii școlilor.

Dacă vrei să afli informații publice, trebuie să te temi pentru că dacă deranjezi, dacă deranjez pe cine nu trebuie, dacă deranjez un anumit sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are. Deschiderea școlilor este un succes al acestui guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continua a vinii către Ministerul Sănătății, pentru că un lucru sau altul nu ar fi mers perfect”, spune Voiculescu.

Fostul ministru mai spune că premierul Cîțu s-a transformat în „primul epidemiolog al țării”, care a dat ținte nereale, fără să discute cu specialiștii.

Gestionarea pandemiei așa cum s-a petrecut în ultimele luni... premierul României discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătății, premierul României lansând target-uri, ținte fără să discute cu nimeni, premierul României îi transformându-se în primul epidemiolog al țării, premierul României a vorbind despre lucruri pe care nu le cunoșteam, despre lucruri despre care nu s-a sfătuit cu nimeni din toată structura Ministerului sănătății, nici cu comisiile de specialitate, nici cu experți precum doamna dr. Andreea Moldovan și întreaga echipă de la Ministerul Sănătății”, acuză Voiculescu.

Voiculescu: Există diferențe fundamentale între decesele reale și cele raportate

Îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut, cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. Nu aș vrea să arunc numere pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră ne arată că există diferențe fundamentale înre numerele reale și cele raportate”, a spus Vlad Voiculescu.

Jaful de la Unifarm

Vlad Voiculescu îl roagă pe Cîțu, „dacă tot avem un ministru interimar care cunoaște istoria anului trecut”, să se ocupe de situația Unifarm: „a primit prin ordonanță de urgență anul trecut 1,2 miliarde. Este una dintre companiile în pericol de dispariție ale statului român, este unul dintre marile furturi, marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranță. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales cele legate direct de partidul care îl susține pe domnul premier și sunt direct legate de ceea ce s-a întâmplat în guvernarea anului trecut”.

Rugat să dea detalii despre diferențele la raportare, Voiculescu a răspuns: „vă spun că există o diferență, există indicii, între decesele raportate pe o anumită platformă și în datele pe care le primea raportate Ministerul Sănătății”.

Fostul ministru a precizat că ar fi vorba despre mai puține decese: „vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”.

Vlad Voiculescu: Cîțu nu e premierul de care România are nevoie

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că cel care trebuia să îl anunțe pe Florin Cîțu despre ordinul de carantinare este Raed Arafat. Voiculescu afirmă că ordinul a fost doar o pretext pentru demitere, pentru că, în realitate, nu producea efecte. Întrebat dacă a fost sabotat de dr. Raed Arafat, fostul ministru Vlad Voiculescu a spus că nu a simțit acest lucru.

El spune, însă, că nu crede că dr. Andreea Moldovam și cu el au fost demiși din cauza ordinului cu noi criterii de carantinare emis marți noaptea.

Referitor la cine trebuia să informeze premierul, există un comitet tehnico-științific care este condus, are un președinte. Și acest președinte este dr. Raed Arafat. (..) Acesta este parcursul: dr. Raed Arafat, MAI, structura unde este sediul materiei. MAI carantinează localități, nu Ministerul Sănătății. Da, dacă ar fi trebuit să îl informeze cineva, probabil că ar fi fost (Raed Arafat – n.r.)”, a spus fostul ministru al Sănătății.

Acesta precizează că dacă ordinul ar fi fost o problemă cu ordinul semnat de dr. Andreea Moldovan, aceasta putea fi rezolvată, pentru că putea fi revocat. În realitate, spune Voiculescu, ordinul nu producea efecte.

Lucrurile acestea, într-o echipă se rezolvă în circa 15 minute. Ordinul putea fi abrogat. Ordinul oricum nu era aplicabil până nu exista o metodologie a INSP. Ordinul nu își producea efecte imediat și ordinul nu carantinează localități. Ordinul stabilește niște date pe baza cărora pot fi luate decizii care se iau la nivel politic”, mai spune Voiculescu.

Fostul ministru a declarat că nu a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu despre ordinul care a dus la demiterea sa și a secretarului de stat Andreea Moldovan, pentru că primul ministru nu a răspuns la telefon: „A fost șocant”.

Întrebat dacă USR PLUS ar trebui să iasă de la guvernare, Voiculescu a spus că această decizie trebuie să o ia Alianța, însă, din punctul său de vedere, „Florin Cîțu nu este premierul de care România are nevoie în momentul acesta și asta din perspectiva celor întâmplate recent, care arată o lipsă maturitate politică, dar și felul în care dumnealui înțelege să ia decizii care să pună în pericol însăși guvernarea”.

Întrebat în continuare, dacă și-a încheiat cariera politică, Voiculescu a spus că e o chestiune asupra căreia el este cel care trebuie să decidă. Despre modul în care a fost înlăturat de la conducerea MS, Vlad Voiculescu a spus că „nu au fost momente ușoare”.